Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, η Ελλάδα θα είχε πρόσβαση σε 10,9 δισ. ευρώ Wall Street Journal: Οι πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016

Wall Street Journal: Οι πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016
Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο του 2016 πρότειναν την περασμένη εβδομάδα οι πιστωτές της χώρας, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις ανθρώπους κοντά στις διαπραγματεύσεις χωρίς να τους κατονομάζει, εξηγεί ότι οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης βοήθειας και η «επόμενη μέρα» απειλούν να υπονομεύσουν αυτό το σχέδιο. 

«Το Ευρωπαϊκό μέρος του ελληνικού προγράμματος ύψους 245 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Ιουνίου, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα για το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της μετά τον Ιούνιο και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει πρόσβαση σε 10,9 δισ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί από το παλαιό της πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών».

«Αυτό που προσφέραμε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι το Μάρτιο του 2016» ανέφερε μια από τις πηγές της εφημερίδας, ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρόταση αυτή έγινε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι στην εν λόγω συνάντηση ήταν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι το οποίο δεν είχαν αποκαλύψει πηγές των Βρυξελλών. «Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι κύριοι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ είχαν προτείνει την επέκταση και την επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα η Ελλάδα να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Αλλά ο κ. Τσίπρας απέρριψε αυτούς τους όρους και τους χαρακτήρισε απαράδεκτους» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται ότι κάθε μέρα που περνάει μέχρι την επίτευξη συμφωνίας έχει σημασία καθώς συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες –κάτι το οποίο σημαίνει ότι όλο και περισσότερα από αυτά τα 10,9 δισ. θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες.
e-typos.com