Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τυνησία: Στους 15 οι νεκροί Βρετανοί από την τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο

Τυνησία: Στους 15 οι νεκροί Βρετανοί από την τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο
Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά σήμερα την Τυνησία, μία ημέρα μετά την επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον ενός ξενοδοχείου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Βρετανών.

Μετά την επίθεση που διέπραξε ένας Τυνήσιος σπουδαστής και καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ διαβεβαίωσε ότι περίπου 80 τεμένη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι «υποδαυλίζουν την τρομοκρατία» θα κλείσουν και ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας επιστρατεύοντας τους εφέδρους των ενόπλων δυνάμεων.

Υποδυόμενος τον παραθεριστή σύμφωνα με τις αρχές, ο φοιτητής που είχε κρύψει το όπλο του σε μία ομπρέλα άνοιξε πυρ εναντίον των πελατών στην παραλία και στις πισίνες του ξενοδοχείου Riu Imperial Marhaba στο Πορτ ελ Κανταουί κοντά στη Σους. Ο ίδιος έχασε την ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.
 Η επίθεση σημειώθηκε χθες, την ίδια ημέρα με μια άλλη επίθεση, την ευθύνη της οποίας επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στο Κουβέιτ (26 νεκροί) και μία επίθεση με τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα στη Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την κήρυξη ενός «χαλιφάτου» από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση κοντά στη Σους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Όμως οι εθνικότητές των θυμάτων δεν έχουν προς το παρόν επίσημα επιβεβαιωθεί, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν τις ταυτότητές του μαζί τους στην παραλία.
Ο αριθμός των Βρετανών που σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή κατά την επίθεση εναντίον ξενοδοχείου κοντά στην πόλη Σους της Τυνησίας αυξήθηκε σε 15 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ.

Συνολικά 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή επίθεση ενός ενόπλου στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές. Ένας Γερμανός, ένας Βέλγος και ένας Ιρλανδός είναι επίσης μεταξύ των θυμάτων.

Ο Έλγουντ δήλωσε πως πρόκειται για την "πιο σημαντική" επίθεση εναντίον βρετανών πολιτών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, από τις οποίες είχαν σκοτωθεί 56 άνθρωποι...
 
e-typos.com