Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ερασιτεχνική Παναχαϊκή: "H ΠΑΕ δεν μπορεί να αλλάξει έδρα και όνομα χωρίς την γραπτή συμφωνία της ΠΓΕ"

Ερασιτεχνική Παναχαϊκή: "H ΠΑΕ δεν μπορεί να αλλάξει έδρα και όνομα χωρίς την γραπτή συμφωνία της ΠΓΕ" Δείτε αναλυτικά την επιστολή της
 
Η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή πέρασε στην αντεπίθεση και με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή, την ΕΠΟ, την ΕΕΑ, την Football League, τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και το υπουργείο ανάπτυξης καταγγέλλει την συμπεριφορά της ΠΑΕ. Όπως αναφέρει:
"Κύριοι
Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την παράνομη συμπεριφορά της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΓE 2005, συμπεριφορά η οποία δυστυχώς μας οδηγεί και πάλι ενώπιον  Σας.
Επισημαίνουμε ότι την 2-7-2014 σας αποστείλαμε παρόμοια επιστολή με αφορμή την τότε πρόθεση του κ. Κούγια να μεταφέρει την ΠΑΕ στο Αιγάλεω, πλην όμως ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Α. Ως γνωστό το σωματείο μας κατέχει ποσοστό 10% των μετοχών  της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ ΓΕ 2005, η οποία ΠΑΕ χρησιμοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 66 Ν. 2725/1999 ως πρώτο συνθετικό της επωνυμίας της το όνομα του σωματείου μας το οποίο είναι από τα αρχαιότερα της Ελλάδος με ιστορία 124 ετών.
Ο κ. Κούγιας έχει δημιουργήσει μια τεράστια αντιπαλότητα σχεδόν με όλους τους εμπλεκόμενους στο  ποδόσφαιρο, ειδικότερα δε στην Αχαϊα, έχει καταφερθεί με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Δημάρχου, των παραγόντων της ΕΠΣΑ, των παραγόντων της ΠΓΕ, των φιλάθλων και γενικά οποιουδήποτε έχει αποπειραθεί να ασκήσει δίκαια κριτική σε βάρος του όσον αφορά την διαχείριση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ ΓΕ 2005.
Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού είναι να έχει αποκοπεί η ποδοσφαιρική ομάδα όχι μόνο από τους φιλάθλους, αλλά και από τους επιχειρηματίες της πόλης, με συνέπεια στο γήπεδο να προσέρχονται κατά μέσω όρο κάτω από 300-400 άτομα και κανείς να μην σκέπτεται να βοηθήσει την Παναχαϊκή του κ. Κούγια.
Βλέποντας ο κ. Κουγιας το κλίμα αυτό, προσπάθησε να πωλήσει την ΠΑΕ, αλλά το τίμημα το οποίο ζητούσε ήταν υπερβολικό σε σχέση με την αξία της ΠΑΕ όπως αυτός την έχει υποβαθμίσει.
Με βάση αυτά τα δεδομένα  ουδείς πλησίασε να  συζητήσει με τον κ. Κουγια με συνέπεια, η ΠΑΕ να παραμένει στα χέρια του, χωρίς καμία αξία,  και με την απαξίωση της να αυξάνει  μέρα με την μέρα,  χειριζόμενος το τεράστιο όνομα της Παναχαϊκής κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Βλέποντας λοιπόν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και αντί να σκεφθεί να μειώσει τις απαιτήσεις του και να παραδώσει την ΠΑΕ σε κάποιους ικανότερους από αυτόν με λογικό τίμημα, σκέφθηκε να απαξιώσει περαιτέρω το όνομα της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ αποφασίζοντας να μεταφέρει την έδρα της ΠΑΕ  στην Κόρινθο.


Προς τούτο την 6-5-2015 σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Κορίνθου ανακοίνωσαν την μεταφορά έδρας στο Δημοτικό γήπεδο Κορίνθου και κατά δήλωση τους εν καιρώ να τροποποιήσουν και την υπάρχουσα επωνυμία της ΠΑΕ.
Το νομικό καθεστώς όμως είναι ξεκάθαρο και  απαγορεύει τις πράξεις αυτές που επιχειρεί ο κ. Κουγιας
Ειδικότερα κατά το άρθρο  66 Ν. 2725/1999 όπως ισχύει σήμερα στην παράγραφο 2 αυτού αναφέρεται ότι τα δικαιώματα του τίτλου στο σήμα στο έμβλημα και τον τίτλο παραμένουν στο σωματείο μας, δικαιούμενης της ΠΑΕ να κάνει απλώς χρήση του σήματος.
Επίσης στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου
«Η έδρα της εταιρείας πρέπει να συμπίπτει κατά την ιδρυσή της με την έδρα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου. Επιτρέπεται η μεταγενέστερη μεταβολή της έδρας Α.Α.Ε. ύστερα από σχετική άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και γνώμη της οικείας ομοσπονδίας και του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου."
Τελος το αρθρο 76 παρ 1 του Νομου 2725/1999 με τροποποίηση  που εγινε  με το  άρθρο 16 παρ.2 του Ν.4049/2012  αναφερει :
«Για τη συγχώνευση μεταξύ Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, καθώς και για την αλλαγή έδρας ή επωνυμίας, απαιτείται και η ρητή συναίνεση των ιδρυτικών των Α.Α.Ε. αθλητικών σωματείων"
Συνεπώς αφού με τον νεότερο Νομο 4049/2012 η αλλαγή έδρας και επωνυμίας θέλει την συναίνεση της  ΠΓΕ, η ΠΑΕ δεν μπορεί να αλλάξει έδρα και όνομα χωρίς την γραπτή συμφωνία της ΠΓΕ.
Παρά την ανωτέρω σαφή διατύπωση του Νόμου η ΠΑΕ Παναχαϊκή ΓΕ 2005  επιμένει στις απόψεις της και μάλιστα δηλώθηκε ότι οι αμέσως επόμενοι 2 αγώνες της ΠΑΕ θα γίνουν στην Κόρινθο.
Το αίτημα του κ. Κούγια για αλλαγή αγωνιστικής έδρας και μόνο ,  δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό σε καμιά περίπτωση, δεδομένου ότι  αλλαγή της αγωνιστικής έδρας για μερικούς αγώνες και όχι σε μόνιμη βάση μπορεί να έχει επιτραπεί μερικές φορές παλαιότερα   εφόσον δεν υπήρχε γήπεδο διαθέσιμο στην περιοχή που αγωνίζεται μια ΠΑΕ.
Εδώ στην Πάτρα υπάρχουν 2 γήπεδα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ Β ΕΘΝΙΚΗΣ διαθέσιμα για την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ, τα οποία διατίθενται σε αυτήν, πλην όμως επειδή ηδη υπάρχουν οφειλές της ΠΑΕ στο γήπεδο μας δεν παραχωρείται από εμάς η χρήση του, επίσης δε στο  Παμπελοποννησιακό στάδιο που τελεί υπό την διαχείριση του Δημου Πατρεων αυτός το παραχωρεί στην ΠΑΕ μονο αγώνα με αγώνα, λογω της προηγηθεισης ασυνέπεια  της. Ακόμη υπάρχουν στην περιοχή μας γηπεδα στα οποία  αγωνίσθηκε στην ιδια κατηγορία όπως τα γήπεδα του Αιγίου,  της Κατω Αχαϊας και της Ναυπάκτου.
Τούτος ο λόγος όμως δεν μπορεί να ευνοήσει μια παρανομούσα ΠΑΕ και να της  επιτραπεί η αλλαγή αγωνιστικής έδρας με μόνο δεδομένο την μη πληρωμή των υποχρεώσεων της στους ιδιοκτήτες των γηπέδων. Αλλωστε αν τύγχανε έγκρισης αυτό το αίτημα της ΠΑΕ, αυτό θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο για την συγκεκριμένη ΠΑΕ και κάθε χρόνο να ζητά αλλαγή έδρας, αφού δεν θα εχει εξοφλήσει τα οφειλόμενα στην έδρα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.
Τέλος  κανένας  δεν θέλει να μείνει στην Πάτρα ο κ. Κουγιας και να είναι επικεφαλής της ΠΑΕ, όμως  δεν θα πρέπει από την άλλη πλευρα να του επιτρέψει η Πολιτεία να παραβεί τον Νόμο και να εξευτελίσει ένα από τα πλέον ιστορικά ονόματα του αθλητισμού μας στην χώρα, αλλάζοντας ονομα και έδρα.
Θα πρέπει η Πολιτεία να του επιβάλλει να τηρήσει την νομιμότητα και να βρει αυτός την λύση ως επενδυτής, ώστε  να  φύγει από την Πάτρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τόσο για τον ίδιο, αλλά κυρίως για το όνομα της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ.
Β. 1. όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εν λόγω ΠΑΕ σας επισυνάπτουμε τον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει   για την χρήση  7ος/2011-6ος/2012 . Από μια απλή ανάγνωση αυτού προκύπτει ότι τα ιδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αρνητικά κατά ποσό 2.196.816 € και συνεπώς κατά το αρθρο 47 Ν. 2190/1920 όπως ισχύει σήμερα έπρεπε εντός εξάμηνου από την 30-6-2012  να συγκληθεί ΓΣ για λήψη απόφασης περί λύσης η υιοθέτησης άλλων μέτρων . Τίποτε δεν εχει κάνει όλα τα ετη της λειτουργίας της που εχει αρνητικά κεφάλαια και θα έπρεπε να επέμβει η Πολιτεια για την διάλυση της.
2. Επίσης στον ιδιο ισολογισμό αναφέρεται ότι έχουν γίνει ταμειακές  διευκολύνσεις των μετοχών ύψους  1.602.306,78 €. Θα θελαμε να  διερευνηθεί αν για αυτές τις διευκολύνσεις εχει καταβληθεί το αναλογούν χαρτόσημο καθώς επίσης και αν αυτές οι διευκολύνσεις έγιναν συμφωνα με το αρθρο 79  Ν. 2725/1999.
3. Η ΠΑΕ –από τα στοιχεία που διαθέτουμε- δεν έχει δημοσιεύσει  ισολογισμούς των χρήσεων 7/2012-6/2013 και 7/2013-6/2014 παρά την σχετική υποχρέωση εκ του Νομου.
4. Το ΔΣ της ιδιας ΠΑΕ έχει παραβεί τα άρθρα 26α παρ 1 και 43β Ν. 2190/1920 και δεν έχει υποβάλλει οικονομικές καταστάσεις για 7 έτη και προς τούτο ήδη εκδικάζεται την 15-5-2015 στο Εφετείο Πατρών κατηγορία σε βάρος των μελών του ΔΣ
5. Η ΕΕΑ ενώ έπρεπε να ελέγχει σύμφωνα με τον Ν. 2725/1999 και ειδικότερα για τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ  που αναφέρονται στα αρθρα 77Α παρ 1 εδ β , παρ 2 εδ. 1 παρ 3 εδ 2, παρ 4 εδ 1 γ, ε, παρ 5 εδ 2 και 78 παρ 2 , τίποτε δεν έχει κάνει και η εν λόγω ΠΑΕ αγωνίζεται χωρίς να έχει δικαίωμα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το παράνομο των ενεργειών της  ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ ΓΕ 2005 και σας παρακαλούμε για την λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων προκείμενου να τηρηθεί η νομιμότητα και να αποτραπεί  η   περαιτέρω απαξίωση του ονόματος  της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ εκ μερους του κ. Κουγια".