Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Συμφωνία μέσα σε λίγες μέρες, ή κινδυνεύουν τα χρήματα στήριξης, προειδοποιεί το EWG

megaro_maximou_tsipras660
Σε κακό κλίμα και με πολλές αποκλίσεις ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πήγες, διαμηνύθηκε στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ζητείται συμφωνία με κάθε τρόπο
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να πετύχει κάποιας μορφής συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μέρος των «παγωμένων» χρημάτων στήριξης, έστειλαν την Πέμπτη οι ευρωπαίοι εταίροι κατά την τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαδεύτηκε από κακό κλίμα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κατά την τηλεδιάσκεψη καταγράφηκαν σημαντικές διαφωνίες στα θέματα του πρωτογενούς πλεονάσματος, του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Για να υπάρξει κάποια εκταμίευση έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί από το Euro-working Group στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου και μετά από το Eurogroup και τις διαδικασίες» των κρατών-μελών, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
«Βασικά, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι αδύνατο να γίνει κάποια εκταμίευση έως τα τέλη Ιουνίου. Τα χρήματα θα χαθούν», προσέθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στην τηλεδιάσκεψη δεν τέθηκαν προς συζήτηση ούτε το ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος ούτε η δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώσει τις δόσεις Ιουνίου προς το ΔΝΤ, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,6 δισ. Η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, ύψους 300 εκατομμυρίων, θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται πως 1,8 από τα 7,2 .δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν «παγώσει» οι πιστωτές αναλογούν στο δις παρατεταμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, το οποίο εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Ακόμα 1,9 δισεκατομμύρια προέρχονται από την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων, αλλά παρακρατούνται από την ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. αναλογούν στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Με τη λήξη του προγράμματος χάνονται επίσης τα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ που απέμεναν ως απόθεμα στο ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όμως πλέον έχουν μεταφερθεί στον έλεγχο του μηχανισμού ESM ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους από την ελληνική κυβέρνηση.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα της Πέμπτης (από τις 17:30) ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν είναι γνωστό αν η τηλεδιάσκεψη ήταν αποτέλεσμα των αποκλίσεων που καταγράφηκαν στο EWG.
Το ακριβές περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης παραμένει άγνωστο, όμως η συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο ακολουθήθηκε από σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, σε επίπεδο Brussels Group, συνεχίστηκαν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Παρασκευή.
Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί πως θα επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή, αλλά οι εταίροι εμφανίζονται σαφώς πιο συγκρατημένοι, καθιστώντας σαφές πως οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.
Νωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως θα χρειαστεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία ώστε να γεφυρωθούν όλες οι διαφορές, ακόμα κι αν υπάρξει κοινός τόπος στο Brussels Group.

arouraios.gr