Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κρήτη: Έξι τραυματίες από χτύπημα κεραυνού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού Χαροπαλεύει μια γυναίκα

ΦΩΤΟ από cretalive.gr
Όλα έγιναν στις 09.30 όταν κεραυνός χτύπησε και τραυμάτισε έξι Ρώσους τουρίστες, ενώ ξεναγούνταν στο χώρο. Μία γυναίκα και ένας άντρας τραυματίστηκαν σοβαρά,  ενώ οι υπόλοιποι τρόμαξαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο και έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Κάποιοι έχασαν τις αισθήσεις τους, αλλά ευτυχώς επανήλθαν γρήγορα, ενώ η άτυχη γυναίκα χαροπαλεύει...

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην τουρίστρια, 46 ετών, τρεις γιατροί έκαναν ανάνηψη και την επανέφεραν, ενώ πληροφορία, που πάντως ακόμα δεν επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, αναφέρει ότι η γυναίκα είναι έγκυος και για αυτό το λόγο διεκομίσθη στο Βενιζέλειο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, με το ΤΕΠ να ανοίγει εκτάκτως και ειδικά για το περιστατικό. Από τους υπόλοιπους 5 τραυματίες, οι 4 διακομίστηκαν στο ΠΑΓΝΗ που εφημέρευε, ενώ σε μία γυναίκα  παρασχέθηκαν απλά οι πρώτες βοήθειες στο σημείο...``
 Οι Ρώσοι τουρίστες, κατά τη διάρκεια ξενάγησης, υπό βροχή, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, βρίσκονταν κάτω από δένδρο με ομπρέλες όταν έπεσε ένας κεραυνός και από τον εκκωφαντικό θόρυβο κάποιοι έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ενώ άλλοι εικάζεται ότι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ηλεκτρική εκκένωση του κεραυνού.
 Στον αρχαιολογικό χώρο επικράτησε πανικός. Oπως δήλωσε  ο Αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, Νίκος Παπαδάκης "το ατύχημα με τον κεραυνό συνέβη πριν περίπου μία ώρα, γύρω στις 9.30. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και παρά το γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος έχει αλεξικέραυνο 6 τουρίστες από τη Ρωσία που εκείνη την ώρα βρίσκονταν κάτω από ένα πεύκο, χτυπήθηκαν από τον κεραυνό.

Επεσαν στο έδαφος και παραπονιόντουσαν ότι δεν νοιώθουν τα πόδια τους. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ, έφτασαν ασθενοφόρα και πήραν τους ανθρώπους.  Εχω δώσει εντολή να κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος και μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί θα ανοίξουμε και πάλι".
 Στο ΠΑΓΝΗ διακομίστηκαν 3 γυναίκες και ένας άντρας που έχει τραυματιστεί πιο σοβαρά. Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Πάνος Ευσταθίου, δήλωσε  πως οι γιατροί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο κάνουν χειρουργική διερεύνηση για να αποφασίσουν πως θα χειριστούν το περιστατικό.

Στο ΠΑΓΝΗ διακομίστηκαν στη συνέχεια άλλοι 7 άνθρωποι που βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο και δήλωσαν αδιαθεσία. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τραυματισμό των τουριστών από κεραυνό στην Κνωσό 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού μετά την πτώση κεραυνού στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου κινητοποιήθηκαν για "να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους επισκέπτες που υπέστησαν τραυματισμούς και στην περίπτωση μίας γυναίκας, καρδιακή ανακοπή, μετά την πτώση κεραυνού, στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας, σήμερα, στη Δυτική Αυλή του ανακτόρου της  Κνωσού και συγκεκριμένα στην αρχή του πομπικού διαδρόμου.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ.

Μετά από λίγο κατέφθασε και η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και
Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι περισσότεροι τραυματίες διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ η γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Εκεί μετέβη και η Εφορος κυρία Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο.
Μίλησε με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Ευθύμιο Καρακώστα
και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα.

Σημειώνεται ότι τα κτήρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει
τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ".