Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Καραχάλιος: Αν η ΝΔ δεν ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για τα λάθη της, κανείς δεν θα την ακούει

Καραχάλιος: Αν η ΝΔ δεν ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για τα λάθη της, κανείς δεν θα την ακούει
  Ο «στρατηγός» του Καραμανλή, πρώην Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, πρώην Γραμματέας Τουρισμού και νυν σύμβουλος επιχειρήσεων είναι σε μεγάλη φόρμα και γελάει συνεχώς. Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που έγινε την πιο κρίσιμη εβδομάδα του 2015, επιλέγει επανερχόμενος στο πολιτικό προσκήνιο, να μιλήσει στο «Παρασκήνιο», γιατί , όπως λέει, μας θεωρεί την εφημερίδα που μπορεί να αναπτύξει την μεγαλύτερη δυναμική στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Μιλάει για τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, λέει ότι ο Αντώνης Σαμαράς αδικεί τον εαυτό του και τον συμβουλεύει να ξαναδιαβάσει το «Κάθισμα του Αετού». Δηλώνει αχώριστος με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και συγκινημένος, όσο τη βραδιά της πρώτης νίκης της ΝΔ το 2004, με την εκλογή του καθηγητή του στη Νομική Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Χειμαρρώδης και καυστικός όπως πάντα, ετοιμάζει ένα tweet βασισμένο σε τραγούδι της Δέσποινας Βανδή. Απολαύστε τη συνέντευξη που έδωσε στον Φώτη Σιούμπουρα.
Ο Πρόεδρος του FORUM 2020 μιλάει για όλους και για όλα σε μία συνέντευξη-γέφυρα με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

 
1 Ο Νίκος Καραχάλιος κάνει comeback μετά από 6 χρόνια απουσίας στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω. Δεν απείχα από την κεντρική «πολιτική σκηνή». Απείχα ενσυνείδητα από την κεντρική «κομματική σκηνή». Όταν αποχώρησα τα Χριστούγεννα του 2008 από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, το έκανα γιατί είχε κλείσει ένας υπερδεκαετής κύκλος συνεργασίας με τον φίλο μου και Αρχηγό μου Κώστα Καραμανλή και δεν ήθελα να φθαρεί η προσωπική μας σχέση από την επιδεινούμενη «κομματική καθημερινότητα». Το ρίσκο πέτυχε, γιατί για εμένα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάνω από τις πολιτικές και σήμερα με τον Κώστα είμαστε πιο δεμένοι από ποτέ! Το ίδιο και με όλους τους συνεργάτες εκείνης της εποχής. Πάντα πίστευα ότι «πολιτική είναι όλη μας η ζωή», με την έννοια πως ό,τι και αν κάνεις, αν έχει διάσταση κοινωνικής προσφοράς και συμμετοχής στα κοινά, ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής με την ευρύτερη έννοια.
2 Τι κάνατε λοιπόν τα έξι αυτά χρόνια;
Δούλεψα, δούλεψα πολύ, δούλεψα σκληρά στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στην εκπαίδευση, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Και πάνω απ’ όλα δούλεψα με τον εαυτό μου, βρήκα μια νέα εσωτερική ισορροπία. Ωρίμασα σαν άνθρωπος, γιατί έμαθα από τα λάθη μου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσαν- αλλά σίγουρα δεν θα ξανακάνω τα ίδια… (γέλια). Ειδικά αν ως «λάθη» ορίσουμε τομές και ρήξεις με παθογένειες και κακοφορμισμένα συστήματα, τότε τέτοια λάθη σκοπεύω να κάνω και στο μέλλον…! Και βέβαια δεν εγκατέλειψα εντελώς την πολιτική. Ήμουν ενεργός αυτοδιοικητικά στα κοινά του τόπου μου, του Δήμου Μαραθώνα.
3. Εννοείτε το πέρασμά σας για ένα χρόνο από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και τον Ελληνικό Τουρισμό;
Είδατε ότι εσείς το ερμηνεύσατε έτσι και μόνος σας αποδεικνύετε πως δεν έλειψα από την «κεντρική σκηνή» γιατί ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και αποτελεί καθημερινό κομμάτι της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, φίλων και αντιπάλων του. Επίσης ο Τουρισμός αποτελεί το 18% του ΑΕΠ της Χώρας, προσελκύει 22 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο και δίνει δουλειά σε 2 εκατομμύρια Έλληνες. Για να μην είμαι λοιπόν αχάριστος, ένα ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ολυμπιακού και την πρώην Υπουργό Τουρισμού που μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω σε δύο τόσο σημαντικούς τομείς.
4. Και οι όποιες διαφορές σας;
Δημιουργήματα κακόβουλων συνεργατών και παραπληροφορημένων μέσων ενημέρωσης. Όλα περασμένα ξεχασμένα. Ανοίγουμε νέα σελίδα ζωής με ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Χωρίς πικρίες, κακίες, μικροαπογοητεύσεις και αρνητικές σκέψεις. Προχωράμε μπροστά με την ελπίδα της Νέας Εποχής που συνδιαμορφώνουμε.
5. Για να μιλήσουμε λοιπό με όρους κινηματογράφου –που τόσο σας αρέσει- για TOTALRECALL- απόλυτη επιστροφή;
Μιλάμε για μια νέα σχέση με τη ζωή. Μια νέα οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα πάνω από κομματικές λογικές.
6. Γιατί περιμένατε πέντε ολόκληρα χρόνια να μιλήσετε πολιτικά, και δώσατε την πρώτη σας συνέντευξη μόλις την περασμένη εβδομάδα;
Γιατί ποτέ δεν πίστεψα στο Μνημόνιο και δεν θέλησα να το υπηρετήσω… Γιατί ό,τι και να έλεγε κανείς τα χρόνια αυτά, ή ανακόλουθος θα έβγαινε ή ψεύτης. Επειδή λοιπόν δεν έμαθα να πολιτεύομαι για να κοροϊδεύω τον κόσμο ή να του χαϊδεύω τα αυτιά και μετά να τον διαψεύδω απογοητεύοντάς τον, προτίμησα να αποσυρθώ. Θεωρώ ότι ήταν πιο έντιμη και πιο ειλικρινής αυτή η στάση, από το να καταλαμβάνω ένα βουλευτικό έδρανο, απλά για να σηκώνω το χεράκι μου σαν καλός μαθητής σε ό,τι υπαγόρευε στην Ελλάδα το Βερολίνο.
7. Και τώρα τι άλλαξε;
Τώρα η Χώρα μας γύρισε σελίδα. Άφησε πίσω της -έστω και συμβολικά- την εποχή του Μνημονίου. Έχουμε λοιπόν όλοι υποχρέωση να συμμετάσχουμε σε αυτή την νέα προσπάθεια για την Ελλάδα του 2020.
8. Μη μας πείτε ότι θα στηρίζετε το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είδαμε να εύχεστε «καλή επιτυχία» στον Αλέξη:
Ναι. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες εύχονται καλή επιτυχία στον Αλέξη. Εγώ εύχομαι καλή επιτυχία και στον Πάνο! Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ή ότι έγινα ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκω στο χώρο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι αυτής που ζητά επίμονα τον επαναπροσδιορισμό της στο χώρο του κοινωνικού Κέντρου.
9. Και πιστεύετε ότι σε αυτό το χώρο βρίσκεται σήμερα η ΝΔ;
Επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα η ΝΔ δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου έχει χάσει τα πατήματά της και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο… 9 μήνες ατέλειωτων λαθών στη στρατηγική, την τακτική, τις δηλώσεις, τις συμπεριφορές, το λόγο και τις θέσεις. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.
10. Ανήκετε λοιπόν σε αυτούς που αμφισβητούν τον Αντώνη Σαμαρά;
Να ξεκαθαρίσω ότι με τον Αντώνη Σαμαρά μας συνδέει προσωπική φιλία που σφυρηλατήθηκε την περίοδο που ο ίδιος ονομάζει «τα χρόνια της ερήμου». Όταν εγώ ήμουν ένας ισχυρός Γραμματέας και στην Κηφισιά επισκεπτόντουσαν τον Αντώνη πολλοί λίγοι αφοσιωμένοι φίλοι. Όχι, λοιπόν. Δεν τον αμφισβητώ. Αλλοίμονο.
Είμαι από τους ανθρώπους που στέκονται στον άλλο στα δύσκολα. Δεν τον πυροβολούν. Αλλά ανησυχώ και ανησυχώ τόσο για τον ίδιο και την Παράταξη που το λέω εδώ δημόσια. Ο Αντώνης αδικεί τον εαυτό του. Εργάσθηκε υπερβολικά σκληρά ως πρωθυπουργός, ίσως όσο λίγοι στη σύγχρονη ιστορία. Κράτησε το τιμόνι του τόπου στην πιο δύσκολη συγκυρία από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε και αν τον αποδομήσουμε τώρα, θα κάνουμε κακό στην Παράταξή μας. Άλλο η εποικοδομητική κριτική και η αναζήτηση των αιτίων της βαριάς ήττας και άλλο η αυτοακύρωση μιας πορείας 4 ετών. Όποιος σβήνει την ιστορία του και δεν υπερασπίζεται τις επιλογές του αυτοακυρώνεται. Άλλο να αναγνωρίσουμε τα λάθη -και είναι πολλά- και άλλο να αυτοκαταστραφούμε.
11. Τι πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη σας να κάνει τώρα η ΝΔ;
Πρώτον, να κάνει βαθειά και θαρραλέα αυτοκριτική.
Δεύτερον, να ζητήσει μια μεγάλη συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα λάθη της. Αλλιώς κανείς δεν θα την ακούει, όσα δίκια και αν έχει.
Τρίτον, να υπερασπιστεί το όποιο έργο έγινε και
Τέταρτον, ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας να γίνει καταστατικά και συντεταγμένα.
12. Τι εννοείτε;
Εννοώ, ότι ο αν ο διάλογος για το μέλλον της Κεντροδεξιάς γίνει μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, ή μόνο σε παραπολιτικά δείπνα, τότε θα δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις.
13. Τι προτείνετε;
Όπως λέει και ο φίλος μου Βαγγέλης Μεϊμαράκης «η διαδικασία είναι ουσία». Υπάρχει Καταστατικό, υπάρχουν όργανα και υπάρχει και Πρόεδρος να τα συγκαλέσει. Ο διάλογος που θα οδηγήσει μέσα από τη συναίνεση -και όχι τη σύγκρουση- σε νέες ιδέες, νέες συνθέσεις, και νέο πολιτικό λόγο και νέα πρόταση για το αύριο, πρέπει να γίνει συντεταγμένα, μεθοδικά και νηφάλια.
14. Και πιο προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά;
Ο Αντώνης είναι τόσο έμπειρος που δεν χρειάζεται πολιτικές συμβουλές από μένα. Αλλά αφού το θέτετε θα του υπενθύμιζα να ξαναρίξει μια ματιά, τώρα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε ένα βιβλίο που του χάρισα πριν γίνει Πρόεδρος. «ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ του ΑΕΤΟΥ» του Κάρλος Φουέντες. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τον άνθρωπο και δευτερευόντως με τον πολιτικό.
15. Αναφερθήκατε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σας βλέπουμε τακτικά τον τελευταίο καιρό να περνάτε ώρες στο γραφείο του. Τι έγινε; Το πάλαι-ποτέ πανίσχυρο δίδυμο της Ρηγίλλης επανενώθηκε; Ξανασμίξανε τα’ αηδόνια;
Πρώτα απ’ όλα δεν χωρίσαμε ποτέ. Από τότε που γνωριστήκαμε με τον Βαγγέλη μέχρι σήμερα έχουμε μια χημεία που ξεπερνάει κομματικές θέσεις και ιδιότητες. Και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να πήγαινα, (γέλια…) θα παραμέναμε αχώριστοι φίλοι. Απλά, όταν πλησιάζουν εκλογές, η σχέση αυτή γίνεται πιο «ορατή» και από εσάς τους δημοσιογράφους. Μην ξεχνάτε ότι με είχε επιστρατεύσει και το 2012 για ένα μήνα -μαζί με άλλα στελέχη- στο επιτελείο που στήθηκε adhoc στη Ρηγίλλης μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του Μαΐου του 2012 (18,8), για να βοηθήσουμε στο comeback και τη νίκη του Ιουνίου.
16. Και μετά από το σκιώδες επιτελείο της Ρηγίλλης τι έγινε;
Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά προφανώς εμένα με ξεχάσανε… (γέλια). Ίσως, η τεχνογνωσία μιας 10ετίας νικών να μην ήταν τόσο απαραίτητη…
17. Και τώρα πως και αν προτίθεστε να βοηθήσετε;
Μα ήδη το κάνω, αλλά όχι στενά κομματικά, αφού κάτι τέτοιο δεν μου έχει ζητηθεί. Απρόσκλητος δεν έχω πάει ούτε σε πάρτι, πόσο μάλλον στο κόμμα μου… (γέλια). Μαζί με τους συνεργάτες μου της πρώτης φάσης, αλλά και πολλούς νέους, επαναδραστηριοποιήσαμε το FORUM 2020 και στελεχώνουμε την ΟΜΑΔΑ 2020. Ανθρώπους γεμάτους ιδέες, που διψάνε για δράση και αναζητούν ένα νέο μοντέλο ηγεσίας.
18. Αυτό το νόημα έχουν οι συχνές πλέον παρεμβάσεις σας μέσω του twitter; Έχουν επαληθευτεί! Σα να διαβάζατε το μέλλον! Για παράδειγμα, η πρόβλεψή σας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ή ρήξη ή συμφωνία.
(Γέλια). Αυτό δεν είπαμε ότι κάνει το FORUM; Όχι αυτά που διαβάζετε είναι ένας συνδυασμός διαβαθμισμένης πληροφόρησης, στρατηγικής ανάλυσης και κοινής λογικής. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα ταξίδια στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλίμονο αν δεν μπορούσαμε να αποδομήσουμε την εσωτερική προπαγάνδα και να συνθέσουμε το πραγματικό μοντέλο και της στρατηγικής και της διαπραγμάτευσης; Τόσα χρόνια δημιουργούσαμε επικοινωνία, γιατί τώρα να μην «διαβάζουμε» το παιγνίδι των άλλων;
Ας μην ανησυχούν οι Έλληνες και ας μην αισιοδοξούν οι προφήτες της καταστροφής. Η διαπραγμάτευση θα φανεί ως επιτυχία. Η πρώτη φάση θα έχει κλείσει θετικά όταν θα διαβάζετε αυτή τη συνέντευξη. Γιατί τώρα το διακύβευμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι η όλη συμφωνία κυριολεκτικά χώρεσε σε μία κόλλα χαρτί και δεν έχει «αριθμούς»;
19. Να κλείσουμε με δύο λόγια για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο καθηγητής μου στη Νομική (1987-1993), ο συνεργάτης μου στη Ρηγίλλης (1997-2007), ο υπουργός μου στην Κυβέρνηση (2004-2009) και ο φίλος μου (1987 και για πάντα), τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκινήθηκα το βράδυ της εκλογής του, όσο είχα συγκινηθεί πριν ένδεκα περίπου χρόνια όταν κερδίσαμε τις εκλογές του 2004. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Θα τιμήσει το ανώτατο αξίωμα με το ήθος, την εργατικότητα και τη σοβαρότητά του. Είναι καλό για την Ελλάδα που έχει τον Προκόπη Παυλόπουλο Πρόεδρο.

ysterografa.gr