Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βλάσης Τσιώτος: ΑΔΡΑΝΕΙΑ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ-ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΤΟΛΜΙΑ για την Ευρωστίνη.

Βλάσης ΤσιώτοςΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ

Γράφει ο Βλάσιος Τσιώτος
Επικεφαλής της Ανανεωτικής Συνεργασίας
Μείζονος μειοψηφίας Δήμου
Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης


Στις 17/11/2014 έλαβε χώρα το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας Δημοτικής περιόδου στο Δερβένι. Εκεί συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις για την Ευρωστίνη:

1. Να προχωρήσει η ενοικίαση ενός μικρού τμήματος του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού απέναντι σχεδόν από το παλαιό δημαρχείο από τον ΟΣΕ με αντίτιμο 50 ευρώ τον μήνα, ώστε να μειωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κεντρικό δρόμο με την δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής.

2. Να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο το κτήριο του παλαιού Ειρηνοδικείου.

3. Να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για την παραχώρηση στον Δήμο του κτηρίου του παλαιού αγροτικού κτηνιατρείου.

 
 4. Να ενταθούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης του ενταγμένου έργου της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου από Κ.Λουτρό-Λυκοποριά μέχρι Μαύρα Λιθάρια, ώστε να αποφύγουμε τυχόν απένταξη όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

5. Να προχωρήσουν οι ενέργειες μετεγκατάστασης του ΚΑΠΗ σε χώρο που η Ανανεωτική Συνεργασία μέσω του κ.Λαζανά είχε προτείνει, εξοικονομώντας ένα σεβαστό ποσό ετησίως.

Στις 27/4/2015 στο δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δερβένι ρωτήσαμε τον Δήμαρχο για την πρόοδο των παραπάνω θεμάτων 5 μήνες μετά τις πρώτες αποφάσεις. Οι απαντήσεις του Δημάρχου ήταν:
1. Η ενοικίαση δεν έχει προχωρήσει γιατί έχουμε κάνει αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών για τον παράλληλο δρόμο και περιμένουμε….

2. Για το Ειρηνοδικείο δεν έχουμε κάνει κάποια κίνηση στην καινούργια κυβέρνηση…

3. Για το αγροτικό κτηνιατρείο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη….

4. Για την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου προς Μαύρα Λιθάρια « μαύρη είναι η νύκτα στα βουνά, μαύρη και στα λαγκάδια»!!!

5. Για την μετεγκατάσταση του ΚΑΠΗ λόγω των πολλών προβλημάτων που μας απασχολούν δεν έχει γίνει τίποτα….

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον Δήμαρχο για την πορεία των εξής σημαντικών θεμάτων:
1. Τι γίνεται με τα έργα της αποκατάστασης των καταστροφών από την διάβρωση αφού έχει εξαγγελθεί κονδύλι 3.400.000 ευρώ για την περιοχή μας.
2. Γιατί ενώ το σχέδιο πόλης της Λυγιάς είναι έτοιμο προς εξέταση ενστάσεων από το Φεβρουάριο παραμένει στα συρτάρια του Δήμου για 3 μήνες:
3. Τι γίνεται με τις καταστροφές που προκαλούν τα έργα της νέας Εθνικής Οδού και της νέας Σιδηροδρομικής γραμμής;

Οι απαντήσεις του Δημάρχου ήταν:
1. Για τα έργα λόγω της διάβρωσης. «Αυτό έχει πολύ-διαφημιστεί αλλά στην πράξη δεν έχουμε δει τίποτα αν και ουσιαστικά δεν πιστεύω ότι υπήρχαν χρήματα στο ταμείο. Αυτή την εντύπωση έχω και αυτή την άποψη έχω.»
Είναι τόσο έγκυρη η ενημέρωση και τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του Δημάρχου για τα σοβαρά θέματα του Δήμου που 11 μέρες πριν η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε διακήρυξη δημοπρασίας για το έργο, με Αρ. Πρωτοκόλλου 51216/18951/16-04-2015 η οποία θα γίνει στις 12 Μαΐου 2015, αλλά ο Δήμαρχος δεν έχει πάρει μυρωδιά! Έτσι θα διεκδικήσουμε σημαντικά έργα από τα κέντρα αποφάσεων!!

2. Για το σχέδιο πόλης της Λυγιάς καμία απάντηση…..

3. Για τις ζημιές λόγω των μεγάλων έργων. «Η κυβέρνηση μόνο μπορεί να ελέγξει τις μεγάλες εταιρίες. Δεν μπορεί ο Δήμος να το κάνει αυτό. Αν πας να το κάνεις σου κοπανάνε μια φάπα και φεύγεις.»

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Σε χρονικό διάστημα 5 μηνών η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στο ελάχιστο κανένα από τα θέματα που είχαν συμφωνηθεί ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17/11/2014.
2. Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να παρακολουθήσει ούτε καν τα έργα τα οποία δρομολογούνται για τον Δήμο μας, όπως τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών και το σχέδιο πόλης της Λυγιάς.. Για καινούργια έργα δεν τίθεται θέμα συζήτησης.
3. Η νοοτροπία της Δημοτικής Αρχής για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας είναι ότι μας έχουν για φάπες!!!

Ένα περίπου χρόνο μετά της Δημοτικές Εκλογές η κατάσταση στον Δήμο μας μπορεί να περιγραφεί ως εξής: ΑΔΡΑΝΕΙΑ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ-ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΤΟΛΜΙΑ. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και την σπουδαιότητα της αποστολής που έχει αναλάβει. Ο πυρήνας του μέχρι σήμερα σχεδιασμού της ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ-ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την βάση μιας σοβαρής, στοχευμένης και αξιόπιστης αυτοδιοικητικής προσπάθειας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας στις κρίσιμες σημερινές καταστάσεις.

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕΙΖΟΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ