Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ξεκινά στις 7 Μαΐου το Συνέδριο της ΚΕΔΕ- Πατούλης: Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα

Ξεκινά στις 7 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί στη Χαλκιδική.
Στους στόχους, τη θεματολογία, τις καινοτομίες αλλά και τη συγκυρία που διεξάγεται το φετινό συνέδριο αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

«Το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης. Εμείς ως ΚΕΔΕ έχουμε ξεκάθαρα ταχθεί, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. Υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει για τη χώρα και τους πολίτες μια καλή συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή την εντολή έχει λάβει και σε αυτή την προσπάθεια όλοι την στηρίζουμε» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Υπογράμμισε δε, ότι «ως Αυτοδιοίκηση έχουμε δηλώσει ότι θα βάλουμε πλάτη σ΄αυτό που περνά η χώρα, χωρίς όμως αιφνιδιασμούς, χωρίς αυτοδιοικητικές και συνταγματικές εκτροπές».

Αναφερόμενος στην θεματική ιδιομορφία του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση συμπίπτει, πέραν της συγκυρίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με γεγονότα και καταστάσεις πρωτόγνωρες για την Αυτοδιοίκηση, που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και αποφάσεων, αναφέροντας ως πιο χαρακτηριστικές:

• Την ένταση που έχει λάβει το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού κύματος.
«Οι δήμοι, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καλούμαστε να το διαχειρισθούμε, ως κρατικός θεσμός πρώτης γραμμής, χωρίς πόρους και μέσα. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε αφορά στην ανθρωπιστική πλευρά, αλλά χρειάζεται να έχουμε κέντρα υποδοχής, υποδομές για ιατρική περίθαλψη, Χρειάζονται πόροι, αλλά και ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική».

• Την πρωτόγνωρη και με θεσμικά ανεπίτρεπτο τρόπο απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν υποχρεωτικά τα ταμειακά μας διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Την οριστική μας απόφαση θα την πάρουμε στο συνέδριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να μας δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε κατά τη συνάντησή μας. Αναμένουμε να κατατεθεί η σχετική τροπολογία για την εξαίρεση των ανταποδοτικών και τη χρονική διάρκεια της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και να απαντηθούν ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα κληροδοτήματα, να διευκρινιστούν τεχνικά ζητήματα. Πάντως, σ΄ όλη την Ελλάδα οι δήμοι, πλην μονάδων, έχουν συνταχθεί με την μέχρι τώρα απόφασή μας».
Σχολιάζοντας δε την απόφαση μεγάλου δήμου να προχωρήσει στη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας σημείωσε «βιάστηκε να προχωρήσει. ΄Οταν δεν έχουν πάρει ακόμη πίσω τη θεσμική εκτροπή, γιατί βιάστηκε, μήπως χάσει τα πρωτεία; Δεν χρειάζεται να σπεύσει κανείς ταχέως, εδώ είμαστε, περιμένουμε τις διευκρινήσεις και κατόπιν να αποφασίσουμε».

• Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση όλων των Δήμων.
«Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια μας έχουν επιβληθεί περικοπές στην Κρατική Χρηματοδότηση άνω του 60%, η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι στο μη περαιτέρω», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης

• Την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κεντρική Εξουσία με διάφορα τεχνάσματα να υποκατασταθούν οι δήμοι από άλλους βαθμούς εξουσίας στη διαχείριση πόρων και προγραμμάτων, που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει προσφέρει σε μέγιστο βαθμό σ΄αυτόν τον τομέα. Σε όλον τον κόσμο σχεδιάζουν παγκόσμια, ενεργούν τοπικά. Η θέση μας, την οποία έχουμε κάνει καταθέσει στην αρμόδια υπουργό κ. Φωτίου, είναι ότι οι δήμοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι διαχείρισης των προγραμμάτων. Έχουμε εμπειρία, το κατάλληλο προσωπικό, τις κοινωνικές δομές. Η παρουσία των δήμων αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα χαθεί χρόνος και πόροι, αλλά τα χρήματα θα φτάσουν έγκαιρα στους ωφελούμενους.

Το θολό τοπίο και την αδυναμία ή και έλλειψη βούλησης της Πολιτείας να διασφαλίσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο , που θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να διαχειρισθούν με ευθύνη τους σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.
«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά τους δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις δήμων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:
«Δεν θα μας επιβάλλει κανένας τους κανόνες του παιχνιδιού. Μπορούμε να συνεργαστούμε οι Δήμοι μεταξύ μας, να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές , να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η Πολιτεία να βελτιώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις χωροθετήσεις και τις αδειοδοτήσεις. Το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους για τους δημότες, να διασφαλίζει τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια, να δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και να προστατεύει το περιβάλλον».

Ειδική εκδήλωση για το μεναταστευτικό με ομιλητή τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου υπογράμμισε τη σημασία της ειδικής θεματικής εκδήλωσης για το μεταναστευτικό που διοργανώνεται το βράδυ της Πέμπτης, με ομιλητή τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο.
«Θα καθιερώσουμε σε κάθε Συνέδριο της ΚΕΔΕ, να υπάρχει μια θεματική εκδήλωση , με ευρωπαϊκό περιεχόμενο, με στόχο να αναδεικνύουμε την ευρωπαϊκή διάσταση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά δημιουργούμε νέους διαύλους συνεργασίας και επικοινωνίας της ΚΕΔΕ με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής εξωστρέφειας της ΚΕΔΕ», ανέφερε ο Γ. Πατούλης

“Βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα”
«Στο Συνέδριο της Χαλκιδικής, τόνισε ο Γ. Πατούλης, θα θέσουμε όλα τα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του διαλόγου, με τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού. Θα λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μετέπειτα στάση μας. Θα διαμορφώσουμε και θα συμφωνήσουμε το περιεχόμενο του νέου στρατηγικού σχεδίου δράσης της Κ.Ε.Δ.Ε. για την επόμενη περίοδο, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας.
Ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε., βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Από τη διαδικασία του Συνεδρίου μας , αλλά και από τις προσυνεδριακές που διοργανώσαμε σε όλη τη χώρα, βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο θεσμό μας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών για την προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης , για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης”.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επίσης ότι έχουν προκληθεί οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής και ότι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αναμένονται απαντήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.



airetos.gr