Κυριακή 19 Απριλίου 2015

«Τελειώνει» προτού καν αρχίσει η δίκη των νεοναζί; - Ορατός ο κίνδυνος αναβολής της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της Χ.Α.

«Τελειώνει» προτού καν αρχίσει η δίκη των νεοναζί;
Με τις σταδιακές αποφυλακίσεις κατηγορουμένων -λόγω εκπνοής του 18μηνου- να έχουν γίνει σχεδόν… ρουτίνα, βασικό «αγκάθι» για την πολύκροτη δίκη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, που ανοίγει αυλαία αύριο, αποτελεί πλέον το χωροταξικό ζήτημα. Ακόμα και πριν από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, παράγοντες της δίκης είχαν αναδείξει το ζήτημα ακαταλληλότητας της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα αλλαγής του τόπου διεξαγωγής της διαδικασίας έμεινε μετέωρο, αφού η εναλλακτική πρόταση για «φιλοξενία» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών -όπου είχε εκδικαστεί και η υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου- «σκόνταψε» στο φόβο των υπηρετούντων εκεί λειτουργών ότι αυτό θα είχε συνέπεια τη διαταραχή της λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Πόντιος Πιλάτος…

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά… ένιψε τας χείρας του, πετώντας το «μπαλάκι» στις αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας (που δρομολόγησε τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό), αλλά και στις δικαστικές αρχές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, αφενός, «κάρφωσε» την απροθυμία των εφετών να μεταφερθεί στο Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας η δίκη και, αφετέρου, επικαλέστηκε αδυναμία εξεύρεσης άλλης λύσης τη δεδομένη στιγμή και «έδειξε» ως μοναδική διέξοδο να αποφανθεί για το θέμα το δικαστήριο που καλείται να εκδικάσει την υπόθεση, εφόσον τεθεί ενώπιόν του.

Κάτι που θα συμβεί, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής θυμάτων της Χρυσής Αυγής (Αιγυπτίων ψαράδων). «Η αλλαγή τόπου επιβάλλεται για πολλούς λόγους», αναφέρει ο δικηγόρος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, εγκυμονεί κίνδυνο πυροδότησης κλίματος έντασης.

ΧΡ. ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
xxatziiordanoglou@e-typos.com


Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»