Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Φόβοι για περισσότερους από 700 νεκρούς σε ναυάγιο δουλεμπορικού ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Φόβοι για περισσότερους από 700 νεκρούς σε ναυάγιο δουλεμπορικού ανοιχτά της Λαμπεντούζα 
 Υγρός τάφος για εκατοντάδες ψυχές έγινε για άλλη μια φορά η Μεσόγειος. Ακόμη ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, όπου κατευθύνονταν εκατοντάδες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η εφημερίδα Times of Malta αναφέρει πως υπάρχουν φόβοι ότι στο νέο ναυάγιο δουλεμπορικού έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 700 μετανάστες, επιπλέον των 450 της περασμένης εβδομάδας. Άνθρωποι που ήθελαν απλά να γλιτώσουν από τη φτώχεια ή τον πόλεμο και να ψάξουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
  Το δουλεμπορικό που τους μετέφερε ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια της Λαμπεντούζα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times of Malta, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, οι μετανάστες κινήθηκαν μαζικά στη μια πλευρά του πλοιαρίου, ανατρέποντάς το με συνέπεια να βρεθούν στη θάλασσα. Φοβήθηκαν και μετακινήθηκαν γιατί είδαν πως πλησίαζε ένα εμπορικό πλοίο και φοβήθηκαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, 28 μετανάστες έχουν διασωθεί από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι "η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο", τόνισε η εκπρόσωπος και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του χρόνου σε 1.500.
«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει το ιταλικό λιμενικό και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".

Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία των απελπισμένων της θάλασσας είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Times of Malta