Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: H Νέα Δημοκρατία να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Εκείνους που θέλουν να γίνει η χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Πως είδατε την κατάληξη της επταμερούς Συνόδου Κορυφής;

Κερδίσαμε λίγο χρόνο ακόμη, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το «ροκάνισμα» του χρόνου δεν ευνοεί την ελληνική οικονομία. Περιορίζει το οξυγόνο και χάνουμε δύο κρίσιμα στοιχεία. Στο οικονομικό επίπεδο τις ελάχιστες αλλά πολύτιμες δυνάμεις που έχει διατηρήσει η πραγματική οικονομία και στο πολιτικό επίπεδο τις σημαντικές ευρωπαϊκές συμμαχίες. Ελπίζω και εύχομαι σ΄αυτή τη συνάντηση να άφησαμε πίσω τη επιζήμια λογική της δημιουργικής ασάφειας. Είναι η ώρα να υπάρξει μια εθνική ομάδα που θα συμφωνήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα τις διαπραγματευτεί με επιτυχία ενόψει του τρίτου προγράμματος δανειοδότησης. Πλέον πρέπει να περάσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα, κοστολογημένα, προγραμματισμένα και με στόχο το αποτέλεσμα, γιατί πλέον δεν υπάρχουν αντοχές σε κανένα επίπεδο.

Δεν είναι εύλογο η κυβέρνηση να επιδιώκει μια πολιτική λύση;  

                                                                                                                   Η θεωρία πολιτικής λύσης είναι ψευδοδίλημμα. Τις αποφάσεις τις παίρνουν πάντα οι πολιτικοί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κτίσει ένα ευνοϊκό άλλοθι. Πρέπει όμως, να αντιληφθεί ότι η καλή θέληση την οποία επιδεικνύει η Ευρώπη φτάνει στα όριά της όταν αγγίζεται ο πυρήνας της ευρωπαϊκής λειτουργίας. Δηλαδή ενώ υπάρχει μεγάλη κατανόηση στο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα, η άρνηση να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευτεί, προκαλεί οργή. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αφού όλοι επιθυμούν να μείνει Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, οι συγκεκριμένες όμως μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν από τους αρμόδιους και δεν έχει κανένα νόημα να παίζουμε θέατρο σκιών. Να χτυπήσει επιτέλους ένα καμπανάκι σε όλους γιατί η Ιρλανδία που μπήκε μαζί με εμάς στο μνημόνιο σήμερα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ενώ εμείς βρισκόμαστε ξανά στη ζώνη του 25%.

Με τι θέσεις πρέπει να πάει ο κ.Τσίπρας στην κ.Μέρκελ;                                                                           Είναι χρήσιμο να συζητήσει επί της ουσίας και να επιδιώξει να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Δεν ωφελεί κανέναν το κλίμα αυτό. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ξανά η Ελλάδα, μετά τις εκλογές, είναι ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Αυτό πρέπει να το ανατρέψει οικοδομώντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, με ρεαλισμό και καθαρές κουβέντες.


Τι θα σήμαινε αν η κυβέρνηση πήγαινε σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα;                                                       Θα σημαίνει ότι έχει χαθεί πλέον κάθε αίσθημα ευθύνης από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πόσο πιθανή θεωρείτε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, οικουμενική κλπ και αν ναι σε ποια περίπτωση; Με πρωθυπουργό πολιτικό ή τεχνοκράτη.                                                                                                                                       Εύχομαι να μην χρειαστεί να γίνει διότι φοβάμαι ότι αν χρειαστεί να γίνει μία τέτοια κυβέρνηση θα έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα προς τον γκρεμό.

Γιατί δεν συμμετείχατε στη διαδικασία ανάδειξης των συντονιστών, τομεαρχών, στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ;                                                                                                                                                                                                                    Δεν συμμετείχα διότι δεν ήθελα διά της ψήφου μου να νομιμοποιήσω μια διαδικασία, την οποία η ίδια είχα καταγγείλει στη συνεδρίαση της ΚΟ. Η ΝΔ χρειάζεται συλλογικότητα και αξιοκρατία. Η συγκρότηση ενός 15μελούς οργάνου, στο οποίο τα 11 μέλη είναι διορισμένα, δεν συνιστά εσωκομματική δημοκρατία. Δεν ενισχύεται η συλλογικότητα, όταν στο συγκεκριμένο όργανο δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές.

Επιμένετε ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας και πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο;                                                                               Αυτό το οποίο εμένα με ενδιαφέρει είναι η ΝΔ να ξαναβρεί τον βηματισμό, την ταυτότητα και την δυναμική της. Η ΝΔ δεν είναι πλέον συνομιλητής μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν δεν αλλάξουμε, θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Και για να αλλάξουμε πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να κάνουμε γενναία αυτοκριτική. Την άποψή μου αυτή έχω καταθέσει, με ευθύτητα και καθαρότητα, σε όλα τα όργανα του κόμματος που συμμετέχω.

Υπάρχει σήμερα δελφίνος που να αποτελεί φαβορί όπως ήσασταν εσείς;
Η λογική ότι η ΝΔ δεν διαθέτει κανένα στέλεχος που να μπορεί να ηγηθεί, νομίζω ότι είναι ύβρις για μια μεγάλη παράταξη.

Αποκλείετε κατηγορηματικά να διεκδικήσετε εκ νέου την ηγεσία της ΝΔ;
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχω κανενός είδους προσωπική ατζέντα. Προτεραιότητά μου είναι η ΝΔ να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα εκφράζει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Εκείνους που θέλουν να γίνει η χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη μάχη για την ανασυγκρότηση της ΝΔ θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν δικαίωση της κυβέρνησης Σαμαρά ή όχι;
Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ένα σημαντικό έργο. Κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, αύξησε την αξιοπιστία της χώρας και δημιούργησε συνθήκες για να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Έκανε όμως και σοβαρά λάθη, όπως στη φορολογική πολιτική, και δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που είχαμε υποσχεθεί. Είναι όμως βέβαιο ότι το ισοζύγιο είναι θετικό. Από εκεί και πέρα καμία καταστροφή δεν μπορεί να αποτελεί δικαίωση για κανέναν.Η ΝΔ όπως έκανε πάντα στην ιστορική της διαδρομή πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας και στην αποτροπή πιθανού εκτροχιασμού.

Θα ψηφίζετε όλα τα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση, ακόμη και αν αποτελούν μονομερείς ενέργειες; Γιατί αυτό φάνηκε ότι θα κάνετε με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Θα ψηφίζουμε ότι πιστεύουμε ότι είναι σωστό και θα καταψηφίζουμε ότι θεωρούμε ότι είναι λάθος. Με κριτήριο όχι το συμφέρον της ΝΔ αλλά το συμφέρον της χώρας.

Η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στην κ. Κωνσταντοπούλου;
Η κ. Κωνσταντοπούλου λειτουργεί με έναν τρόπο που δημιουργεί πρόβλημα στο νομοθετικό έργο της Βουλής και γενικότερα στη λειτουργία της. Εφράζει διχαστικό και εριστικό λόγο που δεν συνάδει με τη θέση της προέδρου της Βουλής. Έχει προφανώς προσωπική στρατηγική, απωθημένα και δικούς της στόχους που δεν υπηρετούν ούτε τον κοινοβουλευτισμό ούτε το κόμμα της. Επίσης η εμμονή της και η στάση της στο θέμα της ΧΑ προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, αν τη δούμε με τη λογική του στενού κομματικού οφέλους, είναι δώρο για τη ΝΔ, όμως για το θεσμό και την εθνική συνεννόηση που απαιτείται, είναι τεράστια ζημιά.