Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Διαγραφές, αντιπρόεδροι, αλλαγή ονόματος και δαχτυλίδι, στις κινήσεις του Σαμαρά – Όλα τα ονόματα

samaras-nea-ellada
Σε σκληρή γραμμή οδηγείται ο Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στους αμφισβητίες αλλά και στην κοινή συνείδηση που επιβάλλει τον πρόεδρο ενός κόμματος να παραιτείται μετά από μία τόσο ντροπιαστική ήττα.

Για τον Αντώνη Σαμαρά είναι πλέον μονόδρομος η σύγκρουση από τη στιγμή που επιλέγει να μην ξαναβρεθεί στη πολιτική έρημο, όπως είχε χαρακτηρίσει το χρονικό διάστημα πολιτικής απραξίας, πολύ μετά τη «ρήξη» με το κόμμα που τον είχε αναδείξει, τη ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει πως θέλει να μείνει αρχηγός ενός κόμματος που φέρει έστω και οριακά διψήφια ποσοστά. Έχει πειστεί από τους γνωστούς πια συμβούλους του, πως αυτή η συρρίκνωση είναι απολύτως δικαιολογημένη και αναπόφευκτη μέσα στη λαίλαπα της κρίσης που καταπίνει ακόμη και πρώην μεγάλα συστημικά κόμματα ή καλύτερα τα εκδικείται.


Ο Αντώνης Σαμαράς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να δείξει πως αυτός είναι ο απόλυτος άρχοντας παρά την οδυνηρή ήττα που υπέστη το κόμμα του, με αυτόν αρχηγό.

Διαγραφές

Ο τέως Πρωθυπουργός αναζητά αφορμές για να διαγράψει κορυφαία στελέχη που σηματοδοτούν την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως τελείωσε ο εσωκομματικός διάλογος με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής. Έστω με αυτές τις δύο ελάχιστες ευκαιρίες που έδωσε για ανοικτό διάλογο μετά από 5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της ΝΔ.

Στο πρώτο πλάνο των διαγραφών βρίσκονται: Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Άννα Καραμανλή, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νίκος Δένδιας, Θόδωρος Καράογλου, Θανάσης Δαβάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Κέλλας, Αλέξανδρος Κοντός, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Για όλους αυτούς η περίοδος χάριτος και της αμφισβήτησης τελείωσε κατά τη συνεδρίαση των δύο κομματικών οργάνων.

Οι διαγραφές δεν θα έχουν μόνο ως σκοπό να δείξει πυγμή ο αρχηγός της ΝΔ, αλλά και να ξεκινήσει ένα σταδιακό αλλά δυναμικό διαχωρισμό από το Καραμανλικό μπλοκ, αυτό που μόνιμα τον κατακρίνει για τη συρρίκνωση της ΝΔ.

Το πλήγμα που δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου του «αδερφικού» φίλου του Κώστα Καραμανλή, έγινε μία ακόμη βαριά πέτρα στο λαιμό του αρχηγού της ΝΔ, αφού είναι γνωστό πως ο Αντώνης Σαμαράς τρέφει μεγάλη αντιπάθεια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το απέδειξε άλλωστε μη κάνοντας καμία δημόσια αναφορά για το θέμα αυτό. Ούτε μέσα στα κομματικά όργανα.

Αντιπρόεδροι
Ως αντιπροέδρους ο Αντώνης Σαμαράς, σκέφτεται πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν και θα συμβολίσουν. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι λάτρης των συμβολισμών. Μετά το άδειασμα που υπέστη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα, μπορεί να θεωρηθεί πως οι επιλογές του στις θέσεις των Αντιπροέδρων απλά δεν του «βγήκαν». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον παράτησε.. και ο Σταύρος Δήμας είναι εξαφανισμένος χωρίς καμία δήλωση στήριξης.


Με τις θέσεις των αντιπροέδρων ο Αντιπροέδρων θέλει να δώσει δύο συμβολισμούς. Της ανανέωσης αλλά και της ιδεολογικής πυγμής.

Τον απόλυτα ελεγχόμενο Κώστα Σκρέκα σκέφτεται για τη θέση του Αντιπροέδρου της «ανανέωσης» ο Αντώνης Σαμαράς. Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης χρωστά την εκλογή του στην αναπάντεχη υπουργοποίησή του. Μία υπουργοποίηση που έφερε σε δύσκολη θέση (μη εκλογή) τους συνυποψήφιους στην περιφέρειά του. Ο Κώστας Σκρέκας, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, φέρει τον παλαιοκομματικό ξύλινο λόγο και ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει στο πρόσωπό του ένα νεαρό πολιτικό που μπορεί να είναι άνετα χειραγωγήσιμος από τον ίδιο και την ομάδα συμβούλων του.

Τον στενό του συνεργάτη δεκαετιών Χρύσανθο Λαζαρίδη θα τοποθετήσει στη θέση του δεύτερου Αντιπροέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της ΝΔ θέλει με αυτή την κίνηση να δώσει το μήνυμα πως οι προσωπικές του επιλογές δεν αμφισβητούνται, αντίθετα αναβαθμίζονται. Με αυτό τον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς, δεν αναβαθμίζει μόνο τον στενό του συνεργάτη από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, αλλά του δίνει και το βήμα να εμφανίζεται στα κανάλια και να υπερασπίζεται τον αρχηγό του και την ιδεολογική του, έστω και ακραίως δεξιά πορεία, με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Η επιλογή του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη θέση του Αντιπροέδρου θα φέρει ακόμη στο ξέφωτο όσους έχουν αντιδράσει με την «παρέα» των συμβούλων του τέως Πρωθυπουργού και θα είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία για διαγραφές.

Δαχτυλίδι

Ο Μάκης Βορίδης είναι στη σκέψη του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ. Η ΝΔ έτσι όπως την ονειρεύεται ο Αντώνης Σαμαράς, ως ένα σφιχτό άκρως δεξιό κόμμα και με την προϋπόθεση πως θα έχουν διαγραφεί οι κεντρώες και Καραμανλικές φωνές, θα μπορεί να εκφραστεί μόνο από τον Μάκη Βορίδη. Ο δυναμικός «ακτιβιστής» της δεξιάς από την εποχή που κρατούσε το τσεκούρι και κυνηγούσε κομμουνιστές, έχει ξεπλυθεί στα μάτια του κόσμου, πρώτα από το πέρασμα στο ΛΑΟΣ και τώρα στη ΝΔ. Ο πολιτικός του υπολοίπου της Αττικής, αυτό τον καιρό συμπεριφέρεται ως απόλυτος Σαμαρικός και αυτό ερμηνεύεται ως μία στάση υπακοής για να δεχθεί το δαχτυλίδι του Αντώνη Σαμαρά. Αν τα πράγματα ζορίσουν για τον Αντώνη Σαμαρά (από τις γενικότερες πολιτκές εξελίξεις) και τελικά οδηγηθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες, έχει τον Μάκη Βορίδη ως ένα άξιο διάδοχό του, που θα στηρίξουν τα εναπομείναντα και απολύτως ελεγχόμενα μέλη της ΝΔ.

Νέο όνομα

Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πολύ σύντομα θα γίνει Νέα Ελλάδα (Δημοκρατία) του Αντώνη Σαμαρά. Είναι στα άμεσα σχέδια να υλοποιηθεί η παλαιότερη σκέψη. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να διώξει όλα τα συμβολικά βαρίδια που τον συγκρίνουν με παλαιότερες εποχές και παλαιότερες μεγάλες στιγμές της ΝΔ και μεγάλων αρχηγών της.

Τα βήματα έγιναν όταν άλλαξε κτίριο και μετακόμισε από την ιστορική Ρηγίλλης στη Συγγρού. Στη συνέχεια εξαφάνισε τον πυρσό από το λογότυπο της ΝΔ, το σύμβολο του πάθους της οικογένειας Καραμανλή. Τώρα είναι η σειρά του ονόματος. Σε αυτή την αλλαγή είχε αντιδράσει έντονα πριν δύο χρόνια ο Κώστας Καραμανλής. Τώρα όμως και ύστερα από την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς έχει κηρύξει πόλεμο στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και στους υποστηρικτές του. Και η αλλαγή του ονόματος σηματοδοτεί και αυτό.


Reporter
www.tokentro.gr