Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου για το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο και τις δράσεις στις 5 και 7 Μαρτίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτακτική και άμεση η ανάγκη τοποθέτησης Ιατρών στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου

https://risinggalaxy.files.wordpress.com/2012/08/406223_265983240182241_488221826_n.jpgΗ Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, με αφορμή την καθημερινή απελευθέρωση μεταναστών το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση της παρούσας κυβέρνησης για οριστικό κλείσιμο κέντρων κράτησης (στρατοπέδων) μεταναστών και γνωρίζοντας πως το αντίστοιχο στρατόπεδο Κορίνθου δε διαθέτει ιατρό από το Φεβρουάριο, προσφύγαμε σε αρμόδιους φορείς στήριξης και αδειοδότησης ώστε εθελοντικά και ενδεικτικά να εξεταστούν σε μια ημέρα όσοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονταν την επομένη.

Η ομάδα που προτάθηκε και επισκέφθηκε το στρατόπεδο απαρτιζόταν από 3 ιατρούς και 1 δημοσιογράφο.

Για την υλοποίηση της πρότασης απευθυνθήκαμε εγγράφως :


1)    Στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας ,ενημερώνοντας για την παρούσα κατάσταση και ζητώντας την έμπρακτη συμμετοχή-κινητοποίηση των μελών. Μας απάντησαν τηλεφωνικώς εκφράζοντας τον αιφνιδιασμό τους για την απουσία ιατρού και μας διευκόλυναν στην επαφή μας με το διοικητή του στρατοπέδου.

2)    Στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ ζητώντας γραπτές οδηγίες και υλικοτεχνική στήριξη στο εγχείρημά μας. Μας απέστειλαν τις οδηγίες ανίχνευσης μεταδοτικών νοσημάτων

3)    Στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου για την αδειοδότηση της επίσκεψης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5/3/2015 μεταξύ 12:15 και 14:50.

Στην αποστολή αρχικά είχε προταθεί και η συμμετοχή ενός φωτορεπόρτερ, ωστόσο λόγω του αυστηρού κανονισμού λειτουργίας του χώρου δεν του επιτράπηκε να βγάλει φωτογραφίες.

Υπήρξε προσυνεννόηση με το διοικητή του στρατοπέδου ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα, όσα άτομα επρόκειτο να ελευθερωθούν την επόμενη ημέρα, καθώς και όσοι κρίνονταν πως αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και αυτό προϋποθέτει επίσκεψη στο χώρο διαμονής των κρατουμένων, αυτό δε συνέβη. Εξετάσαμε τουλάχιστον 20 άτομα υπό διαρκή επιτήρηση στο χώρο του ιατρείου.

Διαπιστώθηκαν οξέα και χρόνια προβλήματα τα οποία σαφώς χρήζουν ιατροφαρμακευτικής αγωγής και περίθαλψης. Σε όλους δόθηκαν γραπτώς και προφορικώς, ακριβείς οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματός τους. Το ιατρείο του στρατοπέδου διαθέτει ένα ενημερωμένο φαρμακείο το οποίο ενισχύθηκε με φάρμακα που προσφέραμε ως Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, αλλά η διαχείρισή του στηρίζεται στην εμπειρική γνώση μη ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Συμπερασματικά, θεωρούμε λίαν απαραίτητη όσο και ισότιμη με αυτή της σίτισης και της στέγασης, την παρουσία ιατρού-ιατρών στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου όσο αυτό παραμένει ανοικτό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, σε αυτό κρατούνται ακόμα 280 μετανάστες, όσοι δηλαδή δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει 6 μήνες έγκλειστοι.

Για την πορεία στις 7/3

Δυο μέρες μετά, το Σάββατο 7/3 έγινε μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το στρατόπεδο, σε συντονισμό με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης και το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας. Αίτημα της πορείας ήταν να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τόσο στην Κόρινθο όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση των χημικών από πλευράς της αστυνομίας. Εν τέλει μπήκε στο στρατόπεδο μια πενταμελής επιτροπή, στην οποία έγιναν διάφορες καταγγελίες από μετανάστες, όπως το ότι μεταξύ τους υπάρχουν και ανήλικοι.

Όλα συνηγορούν στο ότι τα κέντρα κράτησης παρακράτησαν. Να κλείσουν άμεσα, με χορήγηση νομιμοποιητικών και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους! Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου. Ίσα δικαιώματα για όλους – ποτέ ξανά φασισμός!

Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου