Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Εμφύλιος σε ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση του Μνημονίου - Αντιδράσεις ακόμα και από «προεδρικούς» | «Κόκκινο πανί» ο Βαρουφάκης

Εμφύλιος σε ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση του Μνημονίου
Αναψαν τα… αίματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που τράβηξε πίσω πολλές από τις κόκκινες προεκλογικές γραμμές της Κουμουνδούρου, προκάλεσαν διαφωνίες και έντονο προβληματισμό στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.


Η δυσαρέσκεια δεν εκφράστηκε μόνο από τους… συνήθεις υπόπτους της… λαφαζανικής Αριστερής Πλατφόρμας, που εκφράζουν τη σκληρή στάση έναντι της τρόικας και των δανειστών.

Στο γαϊτανάκι των γενικευμένων αντιδράσεων μπήκαν ΠΑΣΟΚογενείς, πρώην συνιστώσες, αλλά ακόμα και «προεδρικοί», που πληροφορίες τους φέρνουν να είναι έντονα ενοχλημένοι από τις κυβερνητικές κυβιστήσεις, καθώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έριξαν πολύ… νερό στο κρασί τους. Παράλληλα, κρίνουν ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο τόσο σε επικοινωνιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη προσκείμενα στην Αριστερή Πλατφόρμα εξέφρασαν την άποψη ότι η Αθήνα, στις συζητήσεις της με τους εταίρους, θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό άφησαν σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχεται την ύπαρξη συμφωνίας και δεν πετάει στον… κάλαθο το Μνημόνιο, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και… λησμόνησε το… κούρεμα, θέτοντας ως βάση για την απομείωση του χρέους τη συμφωνία του 2012. Παράλληλα, στο στόχαστρο στελεχών της Κουμουνδούρου μπήκε και το… πάγωμα των αντιμνημονιακών νομοσχεδίων, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την Τρίτη, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πληροφορίες, η κριτική, που ασκήθηκε για την απόσυρση (μέχρι νεωτέρας;) των σχεδίων νόμων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της νέας ρύθμισης για τις 100 δόσεις, ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα, εάν στην τελική συμφωνία η Αθήνα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τότε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται, ουσιαστικά, στις ελληνικές καλένδες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, που επικρατεί εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, δεν ήθελε ούτε να ακούσει το ενδεχόμενο να… τεθούν στο χρονοντούλαπο προεκλογικές εξαγγελίες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Οι εξαγγελίες που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν σχέση και με την ανθρωπιστική κρίση... Να μη μειώσεις κι άλλο τις επικουρικές ή τις κύριες συντάξεις δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών αλλά αυτονόητων πράξεων της κυβέρνησής μας», υποστήριξε (Mega).

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το αργότερο την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων σε επιθετικά κεφάλαια και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
περισσότερα στην έντυπη έκδοση του "Ελεύθερου Τύπου"