Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΝΔ: Βλέπουν νέο μνημόνιο στον... ορίζοντα

Το δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν στη ΝΔ τη χθεσινή εξέλιξη στη συνεδρίαση του έκτακτου eurogroup.

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό», ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραγκούνη ο οποίος παράλληλα φρόντισε να επισημάνει ότι «η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες».

Στη Συγγρού πάντως περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα για να βγάλουν ασφαλη συμπεράσματα αφού πρώτα η κυβέρνηση καταθέσει τις προτάσεις της για τα μέτρα που θα συνοδεύουν την τετραμενη παράταση του μνημονίου. Ωστόσο στελεχη του κόμματος έσπευδαν αργά το βραδυ της Παρασκευής να υπογραμμίσουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους είναι "παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια τρόικα, που οδηγεί στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά θα έβγαζε τη χώρα οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου".

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σχολίασε μέσω του twitter του ότι "ζητούσαμε χρήματα χωρίς μνημόνιο και μάλλον βρεθήκαμε με μνημόνιο χωρίς χρήματα!.."

Παρόλα αυτά ο προβληματισμός που επικρατεί στο εσωτερικό της "γαλάζιας" παράταξης είναι διάχυτος και αφορά την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει από εδω και πέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η ΝΔ κινδυνεύει να βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο στην περίπτωση πιυ φανεί ότι πετυχαίνει η πολιτική της κυβέρνησης

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρθεί και η εσωκομματική εκεχειρία που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κρισιμότητας των καταστάσεων. " Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο εθνικό ζήτημα και όχι στο εσωκομματικό πρόβλημα που είναι δευτερεύον" τόνιζαν άλλωστε "γαλάζια" στελέχη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα όταν καλούταν να απαντήσουν για το τι μέλει γενέσθαι στα εσωκομματικά.

Οι πληροφορίες του newsit, αναφέρουν ότι μετά απο τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις υπάρχουν σκέψεις στην ηγετική ομάδα της ΝΔ να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται προκειμένου να τοποθετηθούν ανοικτά οι βουλευτές και το επόμενο σαββατοκύριακο να ακολουθήσει η συγκλιση της Πολιτικής Επιτροπής του κομματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ επεσήμανε σε πηγαδάκι στη βουλή τον κίνδυνο της απομόνωσης που υπάρχει αν η ΝΔ δεν βρει τον αντιπολιτευτικό της βηματισμό κρατώντας τις κατάλληλες ισορροπίες. Και ο κίνδυνος που εγγυμωνεί συμφωνα με το ίδιο στέλεχος είναι ότι η ΝΔ μπορεί να κατηγορηθεί οτι είτε ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας, είτε ότι έχει ταυτιστεί με τις επιδιόξεις της Γερμανίας, είτε ότι δεν έχει αφουγκραστεί το μήνυμα που έστειλε η ελληνική κοινωνία στις 25 Ιανουαρίου.