Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Διήμερο γλέντι σε όλη την Ελλάδα - Τι ετοιμάζουν οι δήμοι για την τελευταία αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα

Διήμερο γλέντι σε όλη την Ελλάδα
Μπορεί τα «σκήπτρα» του Καρναβαλιού να κρατάει εδώ και 180 χρόνια η Πάτρα, όμως σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων για την κορύφωση της Αποκριάς.
Πολλά και διαφορετικά είναι τα έθιμα που επικρατούν σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο ότι ως λαός διαθέτουμε φαντασία και εφευρετικότητα.

Φέτος τα Κούλουμα θα μας βρουν με βροχερό καιρό και κασκόλ, όμως η καλή διάθεση, ο χορός και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, σε πόλεις και χωριά.

Καρναβάλι Ευρωστίνης 2015 
 Για μία ακόμη φορα στο Δερβένι διοργανώνεται το Δερβενιώτικο καρναβάλι από τον Δήμο και από τους διάφορους φορείς της όμορφης κομόπωλης της Κορίνθίας
Οσοι αποφασίσουν να μείνουν λόγω κακοκαιρίας στο κλεινόν άστυ, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων, στο Λόφο του Φιλοπάππου.
Παράλληλα, ένα μοναδικό σαρακοστιανό πάρτι θα απολαύσουν οι Αθηναίοι, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στις 11 π.μ., σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων. Το κέντρο της Γλυφάδας θα γεμίσει καρναβαλιστές, την Κυριακή στις 12.30, και το πάρτι θα συνεχιστεί στην 1η Μαρίνα Γλυφάδας. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30 π.μ., ο Δήμος διοργανώνει γιορτή για τα Κούλουμα, στην Ανω Γλυφάδα (θέση Πατητήρι).

Στις ανακαινισμένες πλατείες Θεμιστοκλή και Αγίων Αναργύρων στην Παλαιά Κοκκινιά, στον Πειραιά, οι δημότες θα γιορτάσουν τα Κούλουμα. Στην παραλία της Φρεαττύδας, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.30, με συναυλία του Γρηγόρη Αλυσσανδράκη, ενώ θα διεξαχθεί και διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού.
Η Ξάνθη κρατά τα σκήπτρα της «βασίλισσας του Καρναβαλιού» στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ακριτική θρακιώτικη πόλη όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση της Κυριακής, όπου άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης. Με τη λήξη της παρέλασης θα ξεκινήσει μεγάλο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου», δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό. 
Στη Νάουσα Ημαθίας κυριαρχεί το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ενώ στην Κοζάνη οι παραδοσιακοί φανοί, φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους θα έχουν οι κουδουνοφόροι. Ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν. Στο Κιλκίς διοργανώνεται λαϊκό σατιρικό θέατρο, κυνήγι θησαυρού, γιορτή καρναβαλιστών και μασκαράδες με... καπέλα.

Παραδοσιακά

Την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30 π.μ. ο Δήμος Ξυλοκάστρου -  Ευρωστίνης διοργανώνει τα "Κούλουμα 2015" στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ξυλοκάστρου.
Μια γιορτή με ποικίλα σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, χορό και πέταγμα χαρταετού για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορό και αναβίωση εθίμων διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις περιοχές του Κέδρινου Λόφου, της Τούμπας, της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία.
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί υπόσχεται ο Δήμος Καλαμαριάς για την Καθαρά Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο «Κόδρα». Γλέντι με χορούς, τραγούδια και νόστιμα εδέσματα περιλαμβάνουν τα «Κούλουμα 2015» που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη.

Με πολύ κέφι και δημιουργική φαντασία, η Δημοτική Ενότητα Αμφίκλειας θα παρασύρει ντόπιους και επισκέπτες σε ένα ζωντανό και γνήσιο ρουμελιώτικο γλέντι.
Μεγάλη γιορτή θα στηθεί και οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι ορεξάτοι, αφού θα ψηθεί ένα κοντοσούβλι 120 μέτρων, κέρασμα μαζί με άφθονο κρασί και χειροποίητες τοπικές πίτες.

Η Καθαρά Δευτέρα στην Αμφίκλεια περιλαμβάνει την πατροπαράδοτη φασολάδα, με τα σαρακοστιανά και τη λαγάνα, αλλά και αποκριάτικους χορούς τα παιδιά του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας.