Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Χιονίζει στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, όπου πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο


kair1Τις πληγές που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία μετρούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας: Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα αλλά και Έβρος είναι οι περιοχές όπου εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, καθώς τα νερά της βροχής που έπεσαν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν υποχωρήσει.
Σε Ορεινή Ναυπακτία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα παραμένουν αποκλεισμένοι οικισμοί, όπως στο χωριό Κλέπα, αλλά και στα Άγραφα και το Κρίκελο όπου ακόμα δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει. Το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει, ενώ φερτά υλικά που κατέβασε η δυνατή βροχόπτωση εμποδίζουν την διάβαση.
 Επιπλέον, στις περιοχές αυτές της Στερεάς, χιονίζει από το απόγευμα της Δευτέρας, ακόμα και μέσα στο Καρπενήσι. Όπως αναφέρεται, η χιονόπτωση είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των συνεργείων που προσπαθούν όλη την ημέρα να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.
Στην Ήπειρο, το ξημέρωμα της Δευτέρας δεν έφερε νέες βροχές, όμως οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την Άρτα αντίκρισαν λίμνες, και όχι χωράφια, γύρω από τα σπίτια τους. Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.
Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- ‘Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της ‘Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα με αποτέλεσμα να τρέξουν μεγάλες ποσότητες νερού στον ποταμό Έβρο.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στον βόρειο Έβρο, από τα ξημερώματα έχει κλείσει η Εγνατία οδός στο ύψος των Καστανεών, όπου το μεσημέρι εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια, αφού ο Άρδας «φούσκωσε» και πέρασε το δρόμο.