Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Και θεσμικές κωλοτούμπες - Κρύβουν το Μνημόνιο αυτοί που παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας

Κρύβουν το Μνημόνιο αυτοί που παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας
Σιγή ιχθύος… τουλάχιστον δημοσίως κρατούν πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα πρέπει να έρθει η νέα συμφωνία με την τρόικα στη Βουλή, παρόλο που όταν ήταν στην αντιπολίτευση «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» στις τοποθετήσεις τους από το βήμα της Ολομέλειας για τον τρόπο που συζητήθηκε και ψηφίσθηκε από τη Βουλή η δίμηνη παράταση της συμφωνίας με την τρόικα.


Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει λόγω του περιορισμένου χρονικού ορίζοντα που είχε στα τέλη του προηγούμενου Δεκέμβριου (εν μέσω εορτών και επαναληπτικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας) να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τη δίμηνη παράταση της συμφωνίας και τις τρεις τέσσερις αμέσως επόμενες ημέρες να την κυρώσει με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ανοια, καθώς ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο πριν από την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρώτη κοινοβουλευτική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει μάλιστα επί της εκδόσεως της ΠΝΠ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 18ης Δεκεμβρίου, διά της τότε ορισθείσας κοινοβουλευτικής της εκπροσώπου και νυν προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου που σημείωνε και ρωτούσε: «Αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία εκδόθηκε χθες, στις 17 Δεκεμβρίου 2014.

Είναι μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η έγκριση του σχεδίου της δεύτερης σύμβασης τροποποίησης της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης... Είναι υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, και από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου... Θα ήθελα να μας πείτε εάν έχετε σκοπό να μας ενημερώσετε;».

Ενδελεχή συζήτηση στο Κοινοβούλιο που η τότε κυβέρνηση δεν προσπάθησε να την αποφύγει -κάτι που θα μπορούσε καθώς το Σύνταγμα παρέχει προθεσμία 4 μηνών για την ψήφιση των ΠΝΠ από τη Βουλή- αλλά μέσα σε τέσσερις μέρες την κατέθεσε για ψήφιση στην Ολομέλεια υπό τη μορφή τροπολογίας. Ομως, και τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιδράσει μιλώντας για υποβάθμιση του κοινοβουλευτισμού, όπως η νυν Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που έλεγε: «Ολοκληρώνετε, κύριοι της κυβέρνησης, τη θητεία σας με τον επονείδιστο τρόπο με τον οποίο την ξεκινήσατε… Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εισάγετε διά τροπολογίας απαραδέκτως σήμερα στη Βουλή…».

Λάβρος τότε και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης που υποστήριζε πως «είναι απαράδεκτος ο τρόπος αυτός, αφενός μεν διότι γίνεται με ΠΝΠ αφετέρου διότι μέσα σε τέσσερις μέρες έρχεται για επικύρωση στη Βουλή, και μάλιστα με τροπολογία, ούτε καν με σχέδιο νόμου, για να μπορέσουν έστω και για μία μέρα να πουν τη γνώμη τους οι βουλευτές, να κάνει αντιπαράθεση η αντιπολίτευση… Είναι παραβίαση της Δημοκρατίας, είναι κουρέλιασμα του Συντάγματος…».

Στο ίδιο πνεύμα και ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και νυν υπουργός Υγείας, έβλεπε τη διαδικασία εκείνη ως «την πιο μαύρη περίοδο του Κοινοβουλίου.», με όμοια σχεδόν επιχειρήματα που επιστράτευε και ο νυν Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος που έλεγε ότι «βλέπω ότι υπάρχει και ένα κατάπτυστο κείμενο και διαδικασίες για κυρίαρχο ελληνικό Κοινοβούλιο…».

Χθες, πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης -που είχε δεχθεί πλείστα πυρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν απέσυρε την τροπολογία της δίμηνης επέκτασης- «σήκωσε το γάντι» και κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να ενημερώσει πότε θα φέρει τη συμφωνία με την τρόικα (θεσμούς) στη Βουλή. Το ίδιο θέμα έθεσε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, βάζοντας ανάμεσα στα άλλα και το ερώτημα: «σε ποια νομική βάση θα στηρίζεται η ισχύς της τετράμηνης παράτασης σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θέσει τη σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή», ειδικά όταν αυτή «η παράταση θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των εταίρων-δανειστών». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή τη νέα συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

e-typos.com