Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κώστας Κόλλιας: «Ξεκίνησαν οι πληρωμές του περονόσπορου, μέχρι το τέλος του μήνα θα αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι»



Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο του 2011 σε περιοχές της Κορινθίας και, σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, το σύνολο των παραγωγών που δικαιούνται αποζημίωση θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Έπειτα από τρία χρόνια καθυστερήσεων ξεκίνησε επιτέλους η καταβολή των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές για τις πρωτοφανείς ζημιές που είχαν υποστεί το 2011 από την επιδημία του περονόσπορου. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ήδη πληρώθηκαν δύο χωριά της Κορινθίας και, σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον ΕΛΓΑ, έπονται και άλλα χωριά, τα οποία θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία εξαρχής παρουσίασε προβλήματα. Ο εθνικός φάκελος με το σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν του ότι καθυστέρησε, είχε συνταχθεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου με τρόπο επισφαλή για την έκβαση του αιτήματός μας. Όπως είχα επισημάνει από τότε, η διατύπωση άφηνε περιθώρια στην Κομισιόν να θεωρήσει ότι για την εξάπλωση του περονόσπορου υπαίτιοι ήταν οι αγρότες.

Έπειτα από πιέσεις και προσπάθειες, κατορθώσαμε εντέλει να λάβουμε την έγκριση της Επιτροπής, καθώς τεκμηριώθηκε το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν ασυνήθιστες και η ένταση της προσβολής τεράστια. Οι καταστροφές σε κάποιες περιοχές ήταν ολοκληρωτικές και μάλιστα σε σταφύλια όλων των χρήσεων.

Μετά την έγκριση του φακέλου, ξεκίνησε μία τιτάνια προσπάθεια συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους αγρότες. Επειδή η προσβολή ήταν εκτεταμένη και η διαδικασία απαιτεί, μεταξύ άλλων, προσκόμιση τιμολογίων και σύγκριση των απωλειών με τη μέση παραγωγή κάθε περιοχής, κάποια περαιτέρω καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη.

Σε κάθε περίπτωση,

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι για ένα ολόκληρο έτος χιλιάδες αμπελουργών όχι μόνο δεν είχαν εισόδημα από την παραγωγή τους, αλλά είχαν προβεί και σε μεγάλες δαπάνες για την αντιμετώπιση του περονόσπορου.