Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ βρήκαν τον… επόμενο Πρόεδρό τους (και μάλιστα, μέσω Facebook)

presidents-of-the-united-states-3

Twitter@EmOikonomidis
Το 2016, οι ΗΠΑ θα ετοιμάζονται να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρό τους, εκείνον που σημειολογικά μάθαμε να αποκαλούμε πλανητάρχη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και τον διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά από 8 χρόνια θητείας των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα λοιπόν, στον απόηχο της ιστορικής απογοήτευσης που συνόδευσε την ηγετική περπατησιά του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου, και στη σκιά της πολιτικής αλλαγής που ήδη ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον, με τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχονται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς, το κόμμα που χάρισε στον πλανήτη έναν Ρόναλντ Ρήγκαν, αλλά και έναν… Τζορτζ Μπους (τον νεώτερο), ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι το ακλόνητο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η ποιοτική ανάλυση των ίδιων δημοσκοπήσεων ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν θα καταφέρει ούτε αυτή τη φορά να κάνει πραγματικότητα τη φιλοδοξία να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και θα ηττηθεί από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, είτε βρει απέναντί της έναν… Ομπάμα, όπως τον Ραντ Πολ, είτε μια απολύτως συστημική υποψηφιότητα, όπως για παράδειγμα τον Τζεμπ Μπους.
Ο 61χρονος πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, επί θητείας του οποίου ο αδελφός του, Τζορτζ Μπους ο νεώτερος έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2000, παρόλο που ηττήθηκε στη λαϊκή ψήφο από τον Αλ Γκορ, χάρη στους εκλέκτορες της… δικής του Πολιτείας, μετά από αμφισβητούμενη καταμέτρηση, ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook, ότι θα κάνει τις απαραίτητες ζυμώσεις, για να διερευνήσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016.
Ο Τζεμπ Μπους υποστηρίζει ότι συζήτησε το θέμα με την οικογένειά του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και πήρε τη μεγάλη απόφαση… να το παλέψει. Ώστε να γίνει έτσι, εφόσον επικρατήσει, ο 3ος Μπους, μετά τον πατέρα του (1988-1992) και τον αδελφό του (2000-2008) που θα περάσει ως οικοδεσπότης την είσοδο του Λευκού Οίκου.
Για τους περισσότερους βέβαια, ο Τζεμπ Μπους είναι… ικανότερος και των δυο προαναφερθέντων, και δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ασκήσει γοητεία στα επιχειρηματικά λόμπι, αλλά και σε κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων, που θα μπορούσαν να του διασφαλίσουν όχι μόνο το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά και τελικά την Προεδρία των ΗΠΑ, στην αναμέτρηση του 2016.
Αν άλλωστε βρει απέναντί του τη Χίλαρι Κλίντον, θα έχει δεχθεί το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να του κάνει το Δημοκρατικό Κόμμα. Κατά γενική ομολογία, η Χίλαρι είναι περισσότερο “συστημική” και “γεράκι”, και από τους τρεις Μπους μαζί…

ysterografa.gr