Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Τα «ναι» και τα «όχι» στον Σταύρο Δήμα λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή

Ενα 24ωρο μένει για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν τα «ναι» και τα «όχι», ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι και θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του θέλει να εξασφαλίσει πως στην Τετάρτη θα συγκεντρώσει περισσότερα από 160 «ναι», αριθμός που θα δώσει μία δυναμική στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Ετσι στην 3η και πιο κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου θα βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που θα στείλει τον Σταύρο Δήμα στο Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα θα μπει φρένο στις πρόωρες κάλπες που επιδιώκει η αντιπολίτευση.
Εως τώρα η κυβέρνηση έχει τα 155 «ναι» των βουλευτών ΝΔ (127) και ΠΑΣΟΚ (28), ενώ υπολογίζει και σε αυτά επτά ανεξάρτητων βουλευτών που με δηλώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για τους: Γιώργο Νταβρή, Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Κουράκο, Παναγιώτη Μελά, Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη και Κώστα Γιοβανόπουλο, οι οποίοι ανεβάζουν το σύνολο των ψήφων σε 162.
Στο στρατόπεδο του «όχι» είναι οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ και οι 12 των ΑΝΕΛ, σύνολο 95. Στα «όχι» θα πρέπει να προσμετρηθούν και αυτά των βουλευτών της ΧΑ, ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι από από αυτούς θα είναι στη Βουλή, με άδεια από τη φυλακή.
Μάχη πάντως αναμένεται να δώσουν τα επιτελεία Μαξίμου και Κουμουνδούρου για την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά καυτών της ΔΗΜΑΡ, μετά και τη χθεσινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ουσιαστικά «αποδέσμευσε» τους βουλευτές τους από την κομματική γραμμή. Παράλληλα άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσουν οι πρώην χρυσαυγίτες Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

arouraios.gr