Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τελεσίγραφο της τρόικας στην Αθήνα: Συμφωνία ή ρευστότητα… τέλος

troikanew Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt η τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Deutsche Welle, η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Handelsblatt σημειώνει ότι το Eurogroup θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πάντως και ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.


ysterografa.gr