Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το απόγευμα από τη ΝΕΡΙΤ η κρίσιμη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Τρουπή και Γιώργο Ευθυμίου. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 18:30, στο πλαίσιο του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει εκ νέου το πλαίσιο που έθεσε με το διάγγελμά του την προηγούμενη Κυριακή, ενώ θα αναλύσει την πρόταση συναίνεσης με τους δικούς του όρους, αποκλείοντας κυβέρνηση εθνικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών πριν τα τέλη του 2015, ενώ θα απευθυνθεί παράλληλα προς τους βουλευτές θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.
Χαρακτηριστική είναι η φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι «το πλαίσιο πλέον είναι γνωστό, το διακύβευμα το έχει θέσει ήδη ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει ο κάθε βουλευτής την ευθύνη του».
Ακόμη, οι ίδιες πηγές, υποστήριζαν ότι δεν υπήρξε επαφή του πρωθυπουργού με ανεξάρτητους βουλευτές τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και τις επαφές αυτές ανέλαβαν στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να δημιουργηθεί έστω και την ύστατη στιγμή η προεδρική πλειοψηφία και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές.

 Οι επαφές αυτές που έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κρίνουν και την πρόταση που θα απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας.
Από τις επαφές στενών συνεργατών του πρωθυπουργού -που βρίσκονται σε πλήρη εξελίξη- με ανεξάρτητους βουλευτές, μεταφέρονται προτάσεις στον πρωθυπουργό αρχικά ως σκέψεις οι οποίες επεξεργάζονται και οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στο διάγγελμα Σαμαρά.
Τα όρια όμως στενεύουν, και η ...δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών ή βουλευτών άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων που στις προηγούμενες δυο ψηφοφορίες προτίμησαν το «παρών» δείχνει να στερεύει.

Είναι αντιληπτό ότι το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι «όλα είναι ανοιχτά» και βλέπει ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου των «180».

Παρόλο που υπάρχουν τρεις με τέσσερις βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ (η ανεξάρτητη πλέον Ν. Φούντα, και οι κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας), η στάση άλλων ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο Β. Καπερνάρος και ο Β. Πολύδωρας δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογή.
Το κλίμα έχει "βαρύνει" πολύ και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μετά την υπόθεση Χαϊκάλη και δεν φαίνεται να μπορούν ούτε από εκεί να υπάρξουν διαρροές.
Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα επιτευχθεί για λίγες ψήφους, κάτι που θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ στην οποία θα επισημαίνεται ότι το δίδυμο Τσίπρας – Καμμένος οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και την έβαλαν σε νέες περιπέτειες.

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται πλέον και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ με τις συσκέψεις στα γραφεία του κόμματος να είναι πλέον καθημερινές.

Ακόμη, υπάρχει σαφής εντολή ότι όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου (ψηφοφδέλτια και προεκλογική καμπάνια), ώστε αν χρειαστεί στις 30 Δεκεμβρίου να... πατηθεί το κουμπί και να εξελιχθούν όλα ομαλά.