Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια μετά τη πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Νίκος Ρωμανό.

Συναγερμός στην αστυνομία για όλη την Αττική - Εν αναμονή της απόφασης για τον Νίκο Ρωμανό - Κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους στα ΕξάρχειαΕκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Νίκος Ρωμανό.

Μετά την πορεία ένα μέρος των διαδηλωτών συνέχισε προς το Πολυτεχνείο, όπου τελεί υπό κατάληψη και τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στις οδούς Στουρνάρη, Σολωμού, Τζωρτζ, Πατησίων και στην πλατεία Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν, κάποια από αυτά πυρπολήθηκαν ενώ ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ που περνούσε από την Στουρνάρη παραδόθηκε στη πυρά. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές ατόμων ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες σημειώθηκαν και αρκετοί τραυματισμοί.

Τελικά, η κατάσταση έδειξε να εκτονώνεται λίγο μετά τις 10:30 αν και κατά διαστήματα ομάδες ατόμων πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά των ΜΑΤ που απαντούσαν με δακρυγόνα, χημικά και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.

Λίγο μετά τις 23:00, τα πράγματα ηρέμησαν με τους αντεξουσιαστές, περίπου 50 άτομα στον αριθμό, να αποσύρονται στο Πολυτεχνείο και τις δυνάμεις των ΜΑΤ να παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζοπύρωση των επεισοδίων. Το καμμένο λεωφορείο απομακρύνθηκε από την Πατησίων με τη βοήθεια γερανού κι έτσι η λεωφόρος και τα γύρω στενά να ξαναδοθούν στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα, η πορεία αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και περνώντας από τη Βουλή κατέληξε στα Προπύλαια. Παρά τη βροχή, πλήθος κόσμου έλαβε μέρος στη διαδήλωση. Συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το ΕΕΚ.
 Πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, και στη Μυτιλήνη.