Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

“Έφυγε” στα 81 του ο Κώστας Λινοξυλάκης

linoksulakis

Βαρύ πένθος σκόρπισε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού και του αθλητισμού γενικότερα, η ειδήση της απώλειας του Κώστα Λινοξυλάκη την Τετάρτη.
Ο παλαίμαχος άσος του «τριφυλλιού» αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον Αύγουστο νοσηλεύτηκε στο ΓΝΑ, με την οικογένειά του να κάνει έκληση για αίμα, καθώς η ανάγκη ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε επάρκεια...
Τελικά ο μεγάλος αμυντικός των «πράσινων» την δεκαετία του '50 και του '60 δεν κατάφερε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών.
Ποιος ήταν ο Κώστας Λινοξυλάκης:
Ο Κώστας Λινοξυλάκης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών, σαν κεντρικός αμυντικός. Στον Παναθηναϊκό μετακινήθηκε το 1950 και τιμούσε την πράσινη φανέλα για 13 ολόκληρα χρόνια.
Έπαιξε σε 101 αγώνες πρωταθλήματος Α' Εθνικής, πετυχαίνοντας 7 γκολ, πέντε τέρματα πέτυχε στο Κύπελλο, ενώ συμμετείχε και σε πέντε ευρωπαϊκά παιχνίδια του «τριφυλλιού».
Με τα πράσινα, πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) κι ένα Κύπελλο Ελλάδας.
Μάλιστα, ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Τορίνο φέρονταν να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του, προκειμένου να κάνει και διεθνή καριέρα!
Την ποδοσφαιρική του καριέρα την τερμάτισε σε ηλικία μόλις 29 ετών, ωστόσο, το 1963, 10 μήνες αφότου είχε κρεμάσει τα παπούτσια του, αποφάσισε να τα... ξαναφορέσει, ύστερα από παράκληση του προπονητή, Χάρι Γκέιμ, λόγω του κρισιμότατου ντέρμπι με την ΑΕΚ για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος του 1963!
Με την γαλανόλευκη στο στήθος έπαιξε σε 28 αγώνες σκοράροντας μάλιστα μια φορά. 
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Παναθηναϊκού:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποχαιρετά τον Κώστα Λινοξυλάκη, μία σπουδαία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που τίμησε το Τριφύλλι και τα χρώματα της Εθνικής.
Γεννημένος στο Ρέθυμνο, ο δεξιοτέχνης στόπερ του Παναθηναϊκού πανηγύρισε 4 Πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962), 1 Κύπελλο και είχε 5 ευρωπαϊκές συμμετοχές με την αγαπημένη του ομάδα. 
Με το Τριφύλλι στο στήθος 101 φορές και 28 το εθνόσημο, ο Κώστας Λινοξυλάκης άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως στυλοβάτης της άμυνας και αρχηγός του Παναθηναϊκού. 
Η απώλεια του Κώστα Λινοξυλάκη είναι απώλεια όλης της παναθηναϊκής οικογένειας και του ποδοσφαίρου που τίμησε με τα προσόντα και το ήθος του συνάμα. Θα αποτελεί πάντα υπερήφανο κομμάτι της ιστορίας μας».
Πρωταγωνιστής και στο... πανί
Ο Κώστας Λινοξυλάκης πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη (1965) «Οι άσσοι των γηπέδων», απόσπασμα της οποίας μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video...