Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κηρύττει την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της 44ης Τακτικής Συνόδου της Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

https://gm1.ggpht.com/20NOg4KMU0vH_mXPAamKx9wXoiMKwLRKUlLyxHNjRlRxUr8kCmbQb0hxYVDLE1kDxNRFEKM-DRNZe4aA3Sr4W65aoH8NrRegLleB7guiT5hDsDXziXQ5cBFzek0JPlBhrdS85ByPpjngYzEfAsBUOmNRli1fasW68fm8UDtwbqTX9f0-IX9Rett9_D54t3VxHRieuBmP8hmHMO7fq-FUCgHpcPCj_xh0oLSxqBxsB17MBHMOsm3_lqlWGcy4JVQiZzochcrX6KXrPr5fzl6CsERwZQN_6Q1H0-HCtVbW9DquaZrS-a0HbAmuzfYV8S1Wd6k4TMIFI5Mt6uRrJ-gHRkRr9TsQLjcOjbkxZeJU7E_BNBhtkESQ05RlMctOMKzDMASOkZua3283Xw3YLRhXEMWcIGFnodMitWThXkxa8HXMq1B6U2CuFix_HU35TjwSh3QN6ZPUUoANfvnT4X6KVs7ZffQ5RkrsoVorN03rjONGpCEt-sHkGi8Jff3nswrygyhoOypeLrRSuMbniDsWeh3maprBNCa9RodeuGmIl_WLIIYGlhCqJna-C03QbwBafm6uKSDrPAtQ=w1332-h465-l75-ft
Με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη άρχισαν σήμερα οι εργασίες της Ολομέλειας της 44ης Τακτικής Συνόδου της Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην αίθουσα της Γερουσίας. 
Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής:
« Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην 44η Διάσκεψη της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Εμφάνιση IMG_2014_12_09_292.jpg
Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η Συνέλευση θα προσφέρει τη δική της συμβολή στην ήδη στενή κοινοβουλευτική συνεργασία των χωρών μας. Αυτή η συνέλευση μάλιστα συμπίπτει και με την άσκηση της προεδρίας του ΟΣΕΠ από την Ελλάδα, με σύνθημα που αντικατοπτρίζει την ισχυρή βούληση της Ελλάδος για την οικοδόμηση του υποστηρικτικού μηχανισμού του Οργανισμού ΟΣΕΠ, με στόχο την πλέον αποτελεσματική οικονομική συνεργασία μεταξύ των μελών του.
Εμφάνιση IMG_2014_12_09_094.jpg
Η ποικιλόμορφη περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα,   εμπορικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων τόπος συνάντησης και «ανάμειξης» λαών με διαφορετικές εθνικότητες, παραδόσεις, πολιτισμούς και θρησκείες.

Σήμερα η Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί σημαντικότατο κόμβο για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατ. κατοίκων που προσελκύει αναμφισβήτητα το  διεθνές ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα συνδέεται με την ευρύτερη Περιοχή του Ευξείνου Πόντου με άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς ήδη από την αρχαιότητα και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Κοινές προκλήσεις και προοπτικές μας ενώνουν και επιτάσσουν πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και των Ευρωπαϊκών αξιών στην περιοχή.
Σήμερα, αναγνωρίζεται από όλους ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί πολύτιμο και ουσιαστικό εργαλείο, με σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια επίλυσης τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια, με πολλές κρίσεις να έχουν ξεσπάσει ταυτόχρονα από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, ο ρόλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας καθίσταται επίκαιρος και αναγκαίος, καθώς μπορεί να εγγυηθεί την αδιάκοπη λειτουργία του διαλόγου και της συνεργασίας, να κατευνάσει πάθη και αδιαλλαξίες, να προάγει την επικοινωνία και να μειώσει τις εντάσεις, όπου αυτές υπάρχουν.
Σ’ ένα κόσμο διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο,  με  δύσκολα προβλέψιμες ή και εντελώς απρόβλεπτες οικονομικές, πολιτικές, δυστυχώς και στρατιωτικές εξελίξεις, η περιφερειακή συνεργασία συνιστά έναν από τους δρόμους που οδηγούν στην οικονομική πρόοδο, γιατί μέσα από την οικονομική συνεργασία καταλήγουμε στο βασικό ζητούμενο που είναι, πάντοτε, η σταθερότητα, η ειρήνη, η πολιτική συνεργασία.
Ειδικά εμείς, οι βουλευτές, που είμαστε οι εκπρόσωποι των πολιτών, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους, τις ανησυχίες τους, τις προσδοκίες τους και να λειτουργούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με μετριοπάθεια και αίσθηση του καθήκοντος.
Σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης έχει κλονιστεί σοβαρά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο των πολιτικών και της Πολιτικής, έχουμε χρέος να ξαναεμπνεύσουμε, να επαναφέρουμε την Πολιτική στο προσκήνιο, να βρούμε λύσεις, να δώσουμε απαντήσεις για ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον, για να έχουν οι πολίτες ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, σ’ ένα περιβάλλον που θα είναι ειρηνικό και ασφαλές, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Αυτό είναι το χρέος μας, αυτό είναι το έργο που πρέπει να επιτελούμε, αυτός είναι ο σκοπός που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε.
          Σ’ αυτή τη λογική, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ έχει πολλές ανοιχτές προκλήσεις μπροστά της και, συνεπώς, μεγάλο ρόλο να παίξει.
Μπορώ να αναφέρω επιγραμματικά τη συνεχή επιδίωξη ουσιαστικής και στοχευμένης συνεργασίας με την Ε.Ε., με τρόπο αμοιβαία επωφελή και για τις 2 πλευρές. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας νέων ευκαιριών συνέργειας, ιδίως αν συνεκτιμηθεί η υπό διαμόρφωση Μονάδα  Διαχείρισης Προγραμμάτων στη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του ΟΣΕΠ αλλά και οι δυνατότητες συνεργασίας της Τράπεζας του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και λοιπούς αναπτυξιακούς φορείς της Ε.Ε.
        Οι σχέσεις συνεργασίας Ε.Ε. - ΟΣΕΠ πρέπει να εδράζονται σε ρεαλιστική βάση, καθώς μόνο με στοχευμένες και προσγειωμένες προσπάθειες επιτυγχάνεται αμφίδρομη σχέση αλληλοσυμπλήρωσης.
Ακόμη, τεράστιες δυνατότητες υπάρχουν στον τουριστικό τομέα, όπως διεφάνη και στη σύνοδο των Υπουργών τουρισμού των χωρών ΟΣΕΠ που έγινε τον Οκτώβριο στην Αθήνα, καθώς είναι εφικτή η προώθηση και ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στις χώρες του ΟΣΕΠ. Η Συνέλευσή μας μπορεί να συζητήσει για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους συνεργασίας ώστε η περιοχή του ΟΣΕΠ να καταστεί ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Ο τομέας της ενέργειας, επίσης, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται με τρόπο ταχύτατο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο κομβικός είναι ο ρόλος της περιοχής στο πεδίο της ενέργειας. Η ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» γίνεται το μεγάλο διακύβευμα για την αποφυγή διεθνών κρίσεων, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες που θα παίξουν ρόλο εγγυητή για την «ενεργειακή ασφάλεια», είναι οι χώρες που θα αποκομίσουν και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά οφέλη, που θα προκύψουν από την οικονομική και γεωπολιτική τους αναβάθμιση.
          Αλλά και άλλοι τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη και η πρωτογενής παραγωγή, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές και οι μεταφορές, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες, είναι τομείς ζωτικοί, με μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες, μας προσφέρουν κοινό πεδίο πολιτικής διαβούλευσης και δράσης μεταξύ των χωρών μας.
Οι μεταφορές και τα logistics, για παράδειγμα, είναι καίριας σημασίας σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς η γεωγραφική θέση των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, μπορεί να τα αναδείξει σε διαμετακομιστικά κέντρα, δεδομένης και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού λιμένων.
Η υλοποίηση του Οδικού Δακτυλίου του Ευξείνου Πόντου καθίσταται, έτσι, έργο μείζονος προτεραιότητας και θα πρέπει τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν πόρους για την ολοκλήρωσή του ενώ πρέπει να επιταχυνθεί και η ανάπτυξη των Θαλασσίων Διαδρόμων. Ιδιαίτερα η  προώθηση των πράσινων logistics και των ευφυών συστημάτων μεταφοράς μπορεί να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και στη μείωση του εξωτερικού κόστους των μεταφορών.
Προς αυτή την κατεύθυνση στη σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών των 12 χωρών του ΟΣΕΠ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού, πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη κοινή δήλωση για την διευκόλυνση των μεταφορών και του εμπορίου, σύμφωνα με την οποία  θα εξετασθούν τρόποι προσαρμογής, μεταξύ των «12», των διαδικασιών και των εγγράφων που συνοδεύουν τις μεταφορές μεταξύ κρατών και από το ένα μέσο στο άλλο. 
Κυρίες και κύριοι, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ, δηλ. το διακοινοβουλευτικό σκέλος του Οργανισμού πρέπει να επιδιώκει και την αναβάθμιση του ήδη σημαντικού της ρόλου αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας της με το διακυβερνητικό σκέλος, ιδιαίτερα, μέσω του συντονισμού των προτεραιοτήτων και δραστηριοτήτων τους και την διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων (ημερίδων, σεμιναρίων, εργαστηρίων).
Και βέβαια πρέπει να έχει τη στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού. Οφείλουμε εμείς οι Βουλευτές να διεκδικούμε τον ρόλο που μας αναλογεί και να συμμετέχουμε στο γίγνεσθαι του Οργανισμού. Πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας και όχι απλώς να τις επικυρώνουμε.
          Είμαι πεπεισμένος ότι τα ανώτατα νομοθετικά και αντιπροσωπευτικά όργανα των λαών μας, μπορούν να παράσχουν το πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των κρατών-μελών της BSEC στις δύσκολες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της πολύπλοκης εποχής μας. Και πιστεύω ακράδαντα, ότι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής μας θα πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση του ρόλου αυτού. Είναι το καθήκον μας, η αποστολή μας και η ευθύνη μας, ενώπιον των λαών της περιοχής μας, να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και πιστεύω ότι με την κατάλληλη βούληση και συνεργασία θα τα καταφέρουμε.
Μ’ αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Αθήνα, με τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες της Συνέλευσής μας θα είναι και γόνιμες και ουσιαστικές».