Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η κρισιμότερη ώρα της (κυβερνητικής) Δημοκρατικής Παράταξης

elia
Το ΠΑΣΟΚ περνάει ίσως την κρισιμότερη στιγμή της διαδρομής του. Δεν ήταν κρίσιμη η διαδρομή του όταν η Ελλάδα έμπαινε στο μνημόνιο. Ούτε όταν δημοσκοπικά έχανε την δύναμή του. Άλλωστε οι ευρωκλογές έδειξαν πως ο σπόρος της Ελιάς είναι κοινωνικά ισχυρός.

Η κρισιμότερη στιγμή του, είναι τώρα, που πρέπει να διατηρήσει και να διαφοροποιήσει το κεντρώο προφίλ του, απέναντι στις προκλήσεις των δήθεν αριστερών σφετεριστών της εξουσίας.

Η ανάδειξη του ρεβανσισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την διγλωσσία του, είναι στοιχεία που πρέπει να τονιστούν στην κοινωνία και μέσα στη Βουλή.

Τα φαινόμενα κυβερνητικής ασυνεννοησίας εντός των στελεχών της ΝΔ που φέρνουν τεράστια λάθη όπως σε ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, είναι δεδομένα που πρέπει να αξιοποιηθούν για να τονιστεί ο εξισορροπητικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Ο άγνωστος διαλυτικός ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου είναι ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει πως η οικογενειοκρατία χωρίς ουσία μπορεί να είναι δις καταστροφική.

Η στιγμή των πραγματικά κεντρώων πολιτικών δυνάμεων είναι τώρα. Γιατί είναι αυτές που αποδεδειγμένα, σε ένα κυβερνητικό σχήμα και εν μέσω κρίσης, μπορούν να δώσουν μάχη για την κοινωνία και όχι για την εξουσία. Το στοίχημα είναι να επικοινωνηθεί αυτός ο ρόλος ως αντίβαρο στον πολιτικό καιροσκοπισμό και τις ακραίες πολιτικές επιλογές.

Η δημιουργία της «Δημοκρατικής Παράταξης» είναι επιβεβλημένη. Όχι ως αυτοσκοπός. Αλλά σαν φυσιολογική εξέλιξη των οπαδών, νέων και παλαιών, της λογικής και του μέτρου.

Επαμεινώνδας Στεργιόπουλος
www.tokentro.gr