Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση Κικίλια για την αλλαγή του νόμου για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών κακοποιών


Vassilis-Kikilias.jpg-largeΟ υπουργός Δημόσιας Τάξεως, Βασίλης Κικίλιας, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου με την οποία ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας με αφορμή το περιστατικό με τον Αλβανό κακοποιό στο Μικρολίμανο και την απαγόρευση δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του εκφράζει την άποψη περί αναγκαίας τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου, «με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της Πολιτείας αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες Αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων.
Είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της Πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».

Ο κ. Κικίλιας ζητά είτε την επαναφορά του Ν.2472/1997 σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, είτε την τροποποίηση για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής, με στόχο τη διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια και την προστασία του Έλληνα πολίτη.

ysterografa.gr