Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Να δοθεί παράταση για την καταβολή των εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ»



Επικοινωνία με τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται αυτές τις μέρες στους αγρότες για πληρωμή των εισφορών τους προς τον ΟΓΑ. Ο κ. Κόλλιας ζήτησε παράταση της προθεσμίας καταβολής. Σχετικά με το θέμα δήλωσε:
«Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΓΑ αποστέλλει ειδοποιητήρια στους αγρότες προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές που οφείλουν στον ασφαλιστικό τους οργανισμό. Η διαδικασία, που γίνεται δύο φορές το χρόνο, ξεκίνησε στις 10 του μήνα και,  όπως πληροφορήθηκα από αγρότες συμπολίτες μου, ορισμένοι  εξ αυτών έλαβαν τα σχετικά έγγραφα μόλις χθες, 24 του μήνα. Πλην όμως, οι προθεσμίες λήγουν άμεσα και πολλοί εξ αυτών δεν θα προλάβουν να καταβάλουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
Για το λόγο αυτό επικοινώνησα με τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Βεργίνη, ζητώντας του να δοθεί παράταση στην προθεσμία καταβολής. Όπως επεσήμανα στον κ. Βεργίνη, βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της ελαιοκομικής περιόδου, ώστε η πλειοψηφία των αγροτών είναι απασχολημένοι στα χωράφια. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να προλάβουν τις ημερομηνίες, δεδομένου μάλιστα ότι ορισμένοι μόλις έλαβαν τα ειδοποιητήρια.
Η δόση για τις υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ξεπερνά τα 700 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ειδοποιητήρια αφορούν και καθυστερούμενες οφειλές, ώστε τα ποσά αυξάνονται. Πολλοί αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως ακόμα και αν ο παραγωγός διαθέτει τα χρήματα, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτήν την περίοδο να εγκαταλείψει τις ελιές.
Με δεδομένο ότι η καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιητηρίων οφείλεται στον ΟΓΑ, θεωρώ ότι ο οργανισμός πρέπει να δώσει παράταση τουλάχιστον 15 ημερών, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον προσαυξήσεις. Ο κ. Διοικητής δεσμεύθηκε ότι από την πλευρά του θα ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας, πολιτικό προϊστάμενο του ΟΓΑ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί η παράταση. Εκτιμώ ότι μέχρι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία λήγουν οι προθεσμίες, το θέμα θα έχει διευθετηθεί και δεν θα χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες.»