Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Λέχαιο 150 χρόνια ιστορίας” του Γ. Παναγόπουλου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Λέχαιο 150 χρόνια ιστορίας” του Γ. Παναγόπουλου 
ΛΕΧΑΙΟ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Την περασμένη Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Παναγόπουλου στην κατάμεστη αίθουσα του θέατρο Περιγιαλίου «Λέχαιο 150 χρόνια ιστορίας».
Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Λεχαίου που ξεκίνησε το 1860 με τους πρώτους κατοίκους που έφτασαν εκεί από τη ορεινή Αχαΐα και  συνεχίζεται έως και τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Το βιβλίο προλόγισαν οι Γιάννης  Σπηλιόπουλος και  Τάκης Καζής δικηγόροι και ο Ανδρέας  Παναγόπουλος δημοσιογράφος. Στην συνέχεια της εκδήλωσης  η Πολυξένη Ορκοπούλου – Ξανθάκη και ο Η. Λέκκας με την συνοδεία της κιθάρας του Γ. Στεφανόπουλου απήγγειλαν  ποιήματα των Λεχαιωτών ποιητών Φρίξου  Σταυρόπουλου , Άγγελου Μεντζελίδη , Θέμη  Σπηλιόπουλου , Τρ. Στεφανόπουλου

Ο συγγραφέας έχει συλλέξει τόσο φωτογραφικό όσο και ιστορικό υλικό από τους συγχωριανούς του με σκοπό την μεταλαμπάδευση της ιστορίας του τόπου μας στις νεώτερες γενιές που έρχονται.
Κάνει εκτενή αναφορά στα ήθη και έθιμα , τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα , την εργατικότητα και την δημιουργικότητα των κατοίκων του χωριού αλλά και στις πρωτοποριακές τους προσπάθειες για την ανάδειξη του πολιτιστικού , λογοτεχνικού , εικαστικού και αθλητικού στοιχείου καθιστώντας το σε σημείο αναφοράς στον χάρτη της Κορινθίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στον πρόλογό του βιβλίου του ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό που γράφτηκε με σκοπό να τιμήσει όλους αυτούς που με τον ιδρώτα τους και τον κόπο τους έφτιαξαν αυτό που σήμερα ονομάζεται Λέχαιο , θα αφυπνίσει την  συλλογικότητα και θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ξαναζωντανέψουμε τα οράματα των πρώτων κατοίκων της περιοχής. Γιατί τουλάχιστον οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού απέδειξαν ότι είχαν όραμα για το χωριό τους»