Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Βλασης Τσιωτος:"Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει σκουπιδόκαστρο»

Δελτιο τυπου Ανανεωτικής συνεργασίας 
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Θέμα: Μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από άλλους Δήμους της Πελοποννήσου.

Η Ανανεωτική συνεργασία ως μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εκφράζοντας το κοινό αίσθημα του συνόλου των δημοτών του τόπου μας αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει κάποια βασικά σημεία σχετικά με το φλέγον ζήτημα μεταφοράς απορριμμάτων από άλλους Δήμους στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις όλων εμάς που συγκροτούμε αυτή την Δημοτική παράταξη:
Οι πρώην Δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού με υπευθυνότητα και αίσθημα περιβαλλοντολογικής συνείδησης από το 2000 τόλμησαν να βάλουν τις βάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τους, σχεδιάζοντας την κατασκευή ΧΥΤΑ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι επιλέχθηκε η καταλληλότερη θέση παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Ξυλοκάστρου. Αποδείξαμε έτσι ότι εγωισμοί και τοπικιστικές λογικές δεν μας αφορούν όταν πρόκειται για θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Έτσι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για έλλειψη κατανόησης και συνεργασίας. Δυστυχώς το πλεονέκτημα αυτό έχει πια εξελιχτεί σε μειονέκτημα και αντί να μας επαινούν, κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τον Δήμο μας από αγροτικό-τουριστικό σε σκουπιδο-υποδοχέα της Πελοποννήσου.
Η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ ορίζει ρητά ότι η ποσότητα την οποία μπορεί να διαχειριστεί είναι 12500 τόνοι το έτος. Η παραγόμενη ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας είναι περίπου 11000 τόνοι το έτος. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον απόθεση. Τυχόν υπέρβαση των προβλεπόμενων ποσοτήτων και απόθεση πολλαπλάσιων τόνων, έστω και προσωρινά, θα αποτελούσε τον δούρειο ίππο μετατροπής του ΧΥΤΑ από τοπικής σε ευρύτερης εμβέλειας, με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα, την στεριά και τη θάλασσά μας.
Το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε με χρήματα του κράτους δεν αποτελεί επιχείρημα για κοινόχρηστη λειτουργία του από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Όλα τα σημαντικά έργα γίνονται με δημόσιες δαπάνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιεί το κράτος κατά το δοκούν. Άλλωστε στην περίπτωση μας το οικόπεδο κατασκευής του ΧΥΤΑ άνηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου, άρα έχουμε συνεισφέρει σοβαρότατα στο έργο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να μας καταστήσει αβασάνιστα σε Αμφίπολη των σκουπιδιών.
Η λογική της έκτακτης ανάγκης δεκάδων Δήμων λόγο μεγάλου όγκου απορριμμάτων είναι ένα ακόμα ανύπαρκτο επιχείρημα. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια, χωρίς η πλειοψηφία να κάνει τίποτα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια. Το πολιτικό κόστος, αφού οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν σε κάθε προσπάθεια έπαιξε ανασταλτικό ρόλο. Εμείς όμως το ξεπεράσαμε και τώρα θέλουν να μας εξοντώσουν.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για ένα πράσινο σημείο στην Κορινθία το οποίο θα απορροφήσει 1500 τόνους απορριμμάτων της Τρίπολης. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ). Το ΚΔΑΥ λοιπόν αυτό θα ξεχωρίσει από τα σκουπίδια το ποσοστό των ανακυκλώσιμων, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα μικρό λόγο της παρατεταμένης έκθεσης των σκουπιδιών σε ανοικτούς χώρους. Που θα διοχετευθεί η σημαντική ποσότητα του άχρηστου υπολοίπου το οποίο θα επιστρέψει στην Τρίπολη από τη στιγμή που το ΚΔΑΥ δεν μπορεί να το διαχειριστεί; Μήπως σε κάποιον αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ της Κορινθίας;
Η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιταχτεί με όλους τους τρόπους σε οποιαδήποτε παράλογη μεθόδευση. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να αλλάξει την φυσιογνωμία του Δήμου μας θα υποστεί και τις ανάλογες συνέπειες. Έχουμε όλοι μας την διάθεση να χρησιμοποιήσουμε όλους τους νόμιμους τρόπους ώστε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία βέβαια ανήκουν στη Δημοτική Αρχή, αφού έχει νωπή ακόμα την λαϊκή εντολή. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, οι οποίες απαιτούν θαρραλέες και σαφείς αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον του Δήμου μας.
Η θέση της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Βλάσιου Τσιώτου είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψη οι πάντες. Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατασκευάστηκε για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του Δήμου μας. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, ούτε η πρόθεση να φιλοξενήσει απορρίμματα σε οποιαδήποτε μορφή και κατάσταση από άλλους Δήμους υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα στον Δήμαρχο προσφέροντας κάθε υπηρεσία κριθεί απαραίτητη. Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει Σκουπιδόκαστρο.