Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Παπούλιας: Τιμή σε όσους έκαναν τα αξέχαστα και τα γενναία!

Karolos-Papoulias
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τίμησε την 94χρονη Αθηνά Ντιναλέξη, ηρωίδα της Πίνδου, απονέμοντας της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής.
«Η πολιτεία σε τιμά γι’ αυτά που έκανες, τα αξέχαστα και τα γενναία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα. Ντιναλέξη, ενώ επίσης τίμησε με την ίδια διάκριση και τον συγγραφέα, συλλέκτη κειμηλίων της νεότερης ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθηνά Ντιναλέξη γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ελαφόνησος του δήμου Ζαγορίου, όπου και τελείωσε τη βασική εκπαίδευση. Όταν ο ελληνικός στρατός υπερασπιζόταν από τις επιθέσεις των Ιταλών το ύψωμα της Γκραμπάλας η Αθηνά Ντιναλέξη, μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, αψηφώντας τους κινδύνους, κουβαλούσε πολεμοφόδια, τροφή και νερό στους στρατιώτες.
“Θυμάσαι εκείνα τα παλιά τα ωραία;” τη ρώτησε χαριτολογώντας κατά τη βράβευση της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ηλικιωμένη ηπειρώτισσα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις σημερινές δυσκολίες.
«Χάλια είμαστε τώρα, να δούμε τι θα γίνουμε. Εμείς μάθαμε με τα λίγα, οι νέοι όμως έμαθαν με τα πολλά και δεν μπορούν στα λίγα», είπε η 94χρονη.
«Η πολιτεία, όμως, έρχεται να σε τιμήσει ακριβώς γι’ αυτό που έκανες, δε σε ξέχασε» της απάντησε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία». «Δεν ξεχνιούνται αυτά…» παραδέχθηκε η κ. Ντιναλέξη.
Η κ. Ντιναλέξη ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρεις γιους που ζουν στα Ιωάννινα, μία κόρη που ζει στη Θεσσαλονίκη, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κόρη και η εγγονή της και φιλικά της πρόσωπα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε νωρίτερα με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής τον Βασίλειο Νικόλτσιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.
Μετά την τελετή βράβευσης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τρία βιβλία, ένα για τη Μακεδονία, μια έκδοση του ΚΕΔΑΚ για το Άγιο Όρος και ένα ακόμη με ιστορικό περιεχόμενο.

ysterografa.gr