Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες



Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, για θέματα σχετικά με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Αναφορικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν στη Βουλή και ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες, σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τη μείωση της φορολογίας για τους αγρότες. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, θεσπίζεται μία πολύ σημαντική ανακούφιση για τους παραγωγούς μας, καθώς μειώνει τον συντελεστή φορολόγησης της διαφοράς μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού αγροτικού εισοδήματος από 26% σε 13%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αγρότες, ασχέτως του αν το εισόδημά τους είναι πραγματικό ή τεκμαρτό, θα φορολογούνται με 13%. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, η ικανοποίηση του οποίου θα σημάνει όχι μόνο την ανακούφιση των αγροτικών νοικοκυριών από άδικες επιβαρύνσεις, αλλά και την τόνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς θα επιτρέψει την επανεπένδυση στην παραγωγή.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έπειτα από πέντε χρόνια με αιματηρές θυσίες, η εθνική οικονομία έφτασε στο σημείο να είναι ικανή να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό από μέρος των βαρών που επωμίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Οι ρυθμίσεις που έρχονται είναι επίτευγμα των πολιτών που εμπιστεύθηκαν μία πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης, που συνεισέφεραν το λιγοστό οβολό τους στο μεγάλο στόχο της εθνικής ανάταξης.
Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική, οφείλω όμως να επισημάνω ότι για να είναι δίκαιη και αποδοτική θα πρέπει να συνδυαστεί με δύο επιπλέον παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά τις παρακρατήσεις που κάνει η εφορία στους μικρομεσαίους επαγγελμαστίες όταν αυτοί εισπράττουν χρήματα από το δημόσιο. Έχω το παράδειγμα Κορίνθιου συμπολίτη μας, ο οποίος είχε ρυμίσει το χρέος του των 15.000 ευρώ, ήταν ενήμερος και ποτέ δεν είχε παραβιάσει τους όρους της ρύθμισης. Παρόλα αυτά, όταν έφτασε η στιγμή να εισπράξει από το κράτος αντίστοιχο ποσό για υπηρεσίες που είχε προσφέρει στο δημόσιο, του παρακρατήθηκε όλο το ποσό. Όπως επεσήμανα προς τον αρμόδιο Υπουργό, εφόσον ο φορολογούμενος είναι ενήμερος και εξυπηρετεί την οφειλή του, είναι άδικο να παρακρατείται ολόκληρο το ποσό. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε η όποια παρακράτηση να αντιστοιχεί στην συμφωνημένη και τηρούμενη ρύθμιση και να είναι ανάλογη με τις οφειλές που έχει ο υπόχρεος.
Η δεύτερη απαραίτητη παρέμβαση που πρέπει να συνδυαστεί με τη ρύθμιση των οφειλών, αφορά την περίφημη παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης. Προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο συμψηφισμός καταθέσαμε τροπολογία, με τη οποία ζητάμε να εξαιρεθεί ρητά η ενιαία ενίσχυση από όσα προβλέπει ο νόμος 4254. Ο νόμος αυτός δεν αφορά τις κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις, διότι δεν αναφέρονται ρητά στη σχετική διάταξη και διότι δεν καταβάλλονται από το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε, η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρακράτησης της ενιαίας ενίσχυσης.
Επεσήμανα ότι πλέον, με την τροπολογία για τη ρύθμιση των οφειλών, η οποία θα επιτρέψει στους ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν υπάρχει πλέον λόγος να επιδιώκει το Υπουργείο την παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης. Ζήτησα από τον Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα, να δεχθεί την τροπολογία μας και να επιδείξει έτσι έμπρακτα την πολιτική βούληση για ενίσχυση του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής.»