Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση… λόγω Βορίδη;

PASOK-Synedrio Το εσωκομματικό αντάρτικο που ξέσπασε χθες στο ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό που προκάλεσε στην ηγεσία του Κινήματος η παρουσία του Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη ως “αντ’ αυτού” του Αντώνη Σαμαρά στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, διαμορφώνουν ένα… απρόβλεπτο σκηνικό.
Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στη Βουλή, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, ετέθη το ερώτημα για το κατά πόσο το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και όσοι αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ποντάροντας στην επόμενη μέρα, και μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Το κλίμα αυτό επιδεινώθηκε χθες, με όσα έγιναν με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ… κερασάκι στην όλη κατάσταση ήταν η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον Μάκη Βορίδη, που προκάλεσε παρασκηνιακά θύελλα αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, ο Μάκης Βορίδης είχε “κοπεί” από το υπουργικό συμβούλιο, λόγω κοινού εμπάργκο από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα τον Ιούνιο του 2014 προέκυψε ως αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.
Στα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πάντως υπήρξαν χθες έντονες αντιδράσεις για την παρουσία του Υπουργού Υγείας, και πολλοί  σχολίαζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπρεπε να έχει επιμείνει ως το τέλος, αποτρέποντας τον Αντώνη Σαμαρά από την επιλογή της αναπλήρωσής του από τον Μάκη Βορίδη.