Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Βενιζέλος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο

beniproedria

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον την τρόικα ούτε νέο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το ιστορικό θύμα αυτής της κρίσης».
«Έχουμε την ευκαιρία για να γυρίσουμε σελίδα» , δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο».
Παράλληλα, τόνισε ότι «η κρίσιμη συζήτηση είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) που είναι και ο κύριος δανειστής μας, παρουσιάζει συχνά αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μετά το κούρεμα. Έχουμε πλέον ένα καλό προφίλ ωριμότητας και η εξυπηρέτηση του χρέους είναι εντελώς αποδεκτή, λιγότερο από το ήμισυ από ό,τι πριν από την κρίση».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως πιο σημαντικό εχθρό την ανεργία: «Το χειρότερο είναι η ανεργία, σχεδόν στο 27%. Αλλά τώρα πλέον, η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, κυκλικά προσαρμοσμένο, που είναι καλύτερο κι από αυτό της Σιγκαπούρης. Έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε την έξοδό μας από την κρίση και το μνημόνιο. Αλλά ο πρώτος παράγοντας για μια πραγματική αλλαγή είναι η πολιτική σταθερότητα, μια νέα αφήγηση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις προοπτικές της ζωής μετά την κρίση.
Μετά από πέντε χρόνια, έχουν γίνει πολλές δύσκολες συζητήσεις. Ο πυλώνας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μια εθνική επιλογή, αλλά αυτή η γρήγορη και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν επιλογή μας
Το ΠΑΣΟΚ είναι το ιστορικό θύμα αυτής της κρίσης Η παράδοση του σοσιαλιστικού κόμματός μας ήταν πάντα οι κοινωνικές παροχές και είναι πλέον πολύ δύσκολο για την κοινωνική μας βάση να αποδεχθεί μια αντίστροφη πορεία. Δεν βρισκόμαστε σε μια φυσιολογική κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικού οικονομικού πολέμου για να προστατεύσουμε τη χώρα, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο για τους απλούς ανθρώπους να το κατανοήσουν αυτό. Μη ξεχνάτε ότι μετά τη νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο (Ουίνστον) Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές».
Τον ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε ως «ένα παράδοξο φαινόμενο» αναγνωρίζοντας ότι ενσωματώνει την αντίδραση μέρους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.


ysterografa.gr