Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

40 χρόνια ΝEA ΔHMOKPATIA: Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ιστορία του ιδρυτή της παράταξης

40 χρόνια ΝΔ: Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ιστορία του ιδρυτή της παράταξης
 Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος έρχεται στο μυαλό όσων έχουν ζήσει την σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου. Ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μια προσωπικότητα που λατρεύτηκε όσο λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα και αντιμετωπίσθηκε με δέος από αντιπάλους και ΜΜΕ μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γεννήθηκε το 1907 στην Πρώτη, Σερρών κι ενώ η Μακεδονία δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί από τους Τούρκους.

Αυτό, έγινε 6 χρόνια μετά την γέννησή του. Ο Καραμανλής, είχε πατέρα δάσκαλο ο οποίος ήταν και πολεμιστής στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Γεώργιος Καραμανλής. Μητέρα του η Φωτεινή Δολόγλου και εκτός από τον Κωνσταντίνο έκαναν και άλλα 6 παιδιά. Ο Κωνσταντίνος ήταν ο μεγαλύτερος και δεύτερη ήταν η Όλγα και μετά ο Αλέκος, η Αθηνά, η Αντιγόνη, ο Γραμμένος και ο Αχιλλέας.

  Το Γυμνάσιο το τελείωσε στις Σέρρες. Τότε εμφανίστηκε στην ζωή του ο βουλευτής Σερρών Αθανάσιος Αργυρός. Ανέλαβε την επιμόρφωση του νεαρού Κωνσταντίνου στην Αθήνα. Μπήκε οικότροφος στο Αθηναϊκό Λύκειο Μεγαρέως (στο Παγκράτι) για να γίνει δικηγόρος.
Πήρε το πτυχίο του το 1929 και πήγε φαντάρος.

Μετά άρχισε να ασκεί την δικηγορία. Το 1932 αποφάσισε ότι πρέπει να πολιτευτεί. Κατέβηκε υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα και βγήκε βουλευτής Σερρών, το 1935. Ήταν μόλις 28 ετών.
Ξαναβγήκε το 1936 και αργότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας Ελευθερία ανέφεραν ότι παραπλάνησε τον ευεργέτη του Α. Αργυρό, του πήρε τους ψηφοφόρους και κέρδισε την έδρα. Την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, ο Καραμανλής φεύγει για την Αυστρία και την Γερμανία γιατί έχει σοβαρό πρόβλημα βαρυκοϊας.

Ξεσπάει ο πόλεμος αλλά δεν τον στέλνουν στο μέτωπο γιατί το πρόβλημα με τα αυτιά του είναι πολύ σοβαρό.
Στην κατοχή μαζί με άλλους επιστήμονες και μορφές της εποχής σκέφτονται το αύριο της Ελλάδας και κάνουν σχέδια.
Το 1946 γίνονται εκλογές. Εκλέγεται βουλευτής. Φεύγει ξανά για το εξωτερικό, αυτή την φορά στις ΗΠΑ για να προσπαθήσει να πολεμήσει την βαρυκοϊα του.

Ο πρώτος υπουργικός θώκος έρχεται το 1946 όταν γίνεται υπουργός Εργασίας. Μετά γίνεται Μεταφορών και Κοινωνικής Πρόνοιας, στις Κυβερνήσεις διαδοχικά των Τσαλδάρη και Μάξιμου.

Τον Ιούλιο του 1951 παντρεύεται την Αμαλία Κανελλοπούλου (μετέπειτα Μεγαπάνου), ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.   Ο Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός στα μέσα του 1955 αμέσως μετά τον θάνατο του Παπάγου.

Στις εκλογές του 1956 επανίδρυσε το κόμμα του Συναγερμού με το νέο όνομα Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.).

Το 1959 υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία. Αυτή του η απόφαση έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής.
 To 1962 και ενω είναι πρωθυπουργός γίνεται το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Την 1η Νοεμβρίου 1962 η Ελλάδα γίνεται το πρώτο συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ.


Μια από τις πιο γνωστές αντιπαραθέσεις του ήταν αυτή με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον κατηγόρησε ότι οι μόνοι που προόδευαν οικονομία ήταν τα ανώτατα και ανώτερα οικονομικά στρώματα της χώρας.
Τότε του είπε το περίφημο «Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν».

Μια ταραχώδης περίοδος ξεκίνησε από το 1963. Τον Μάιο η χώρα ήταν σε αναταραχή, μετά τη δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη από παρακρατικούς, μετά από εκδήλωση για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Το Νοέμβριο, η Ε.Ρ.Ε. υπό την ηγεσία του έχασε τις εκλογές από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Καραμανλής έφυγε στο εξωτερικό.
Τότε λεγόταν ότι ο Καραμανλής χρησιμοποίησε κατά την αναχώρησή του από τη χώρα το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Ο Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεσή του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Έγινε πρωθυπουργός με μεγάλη δημόσια υποστήριξη.


Νομιμοποίησε το Κ.Κ.Ε., αλλά δεν κατάργησε αμέσως τη λογοκρισία και ήταν αρχικά επιεικής με τα μέλη του πραξικοπήματος του 1967 που διατηρούσαν ακόμα ισχυρές θέσεις στις Αρχές Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Το 1974, ο Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο κέρδισε το 1974 και το 1977 τις εθνικές εκλογές και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μέχρι το 1980.
Μια από τις τεράστιες σε όγκο συγκεντρώσεις το 1974:

 Το 1976 είπε το περίφημο: «Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν».
Το 1980 παραιτήθηκε μετά από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης.
 Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μέσα του 1980, θέση την οποία υπηρέτησε έως το 1985. Παραιτήθηκε πρόωρα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το κόμμα του δε θα υποστήριζε την επανεκλογή του, αλλά θα πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Καραμανλής τότε επέκρινε τη στάση αυτή του Παπανδρέου, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση της δήλωσής του από την κρατική τηλεόραση.

Στην ιστορία έχει μείνει η συγκίνησή του όταν ήταν στο αποκορύφωμά της η αντιπαράθεσή μας με τα Σκόπια για την υπόθεση της Μακεδονίας.

Το 1989 και εν μέσω της πολιτικής κρίσης που περνούσε η χώρα είπε την περίφημη φράση: "η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο". Το 1990 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος από την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπηρέτησε μέχρι το 1995, όταν τον διαδέχθηκε στην Προεδρία ο Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Καραμανλής αποσύρθηκε από την πολιτική το 1995, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας κερδίσει 5 κοινοβουλευτικές εκλογές και έχοντας διατελέσει 8 έτη υπουργός, 14 έτη πρωθυπουργός, 10 έτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συνολικά περισσότερο από 60 έτη στην ενεργό πολιτική.
Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1998.




Σήμερα, 40 χρόνια μετά την ίδρυση της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει περάσει στην ιστορία, ως ένας από τους ηγέτες που σημάδεψαν την Ελλάδα - με καλό ή κακό τρόπο. Λατρεύτηκε και από τον γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας και όχι μόνο, ενέπνευσε και εκνεύρισε. Μισήθηκε και αγαπήθηκε, αλλά αυτό συμβαίνει με όλους του μεγάλους ηγέτες.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ