Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο Βενιζέλος σε στρατηγικό αδιέξοδο

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Ο πολιτικός που συνέδεσε περισσότερο από κάθε άλλον, την ηγετική διαδρομή του με την εποχή των Μνημονίων, δείχνει να βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο για το μέλλον. Του ίδιου, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται πολιτικά αβολά στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει παγιωθεί ως “δεύτερος πόλος” απέναντι στην Κεντροδεξιά, το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, το ηγετικό imperium του ίδιου αμφισβητείται, και πολλοί δεν διστάζουν να… ποντάρουν τα λεφτά τους σε αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πριν από τις επερχόμενες εκλογές.
Η κρίση στρατηγικής που ταλαιπωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφορά και τη σχέση του, ή μάλλον την ισορροπία εξουσίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Από τη μια κατανοεί ότι πρέπει να διατηρεί αποστάσεις, ώστε να μην ταυτίζεται το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη… δεν δύναται να προχωρήσει στην πτώση της κυβέρνησης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν σε πολιτικό κενό.
Αυτό το… κενό προσπαθούν άλλωστε να καλύψουν όσοι, παπανδρεϊκοί και άλλοι, δείχνουν στον “μονόδρομο” της μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχίσει η Χαριλάου Τρικούπη να έχει ρόλο και λόγο στη νομή της εξουσίας.
Μόνο που κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
ysterografa.gr