Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση του Ε. Γ. της ΟΝΝΕΔ με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό)

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, συνάντηση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από διάφορα ζητήματα σχετικά με τον αθλητισμό, όπως ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων και η συντήρησή τους, οι δράσεις της Πολιτείας ώστε να παρακινηθούν οι νέοι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το ντόπινγκ. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου παρουσίασαν τις προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, με αφορμή το περιστατικό βίας που κόστισε τη ζωή του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς, Κώστα Κατσούλη. Ορισμένες από τις προτάσεις μας, όπως η εφαρμογή του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα γήπεδα βρίσκονται ήδη στις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Οι προτάσεις μας για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι:


2.      Θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με πλήρες ονοματεπώνυμο του κατόχου. Αγορά του εισιτηρίου με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή με πληρωμή του μέσω διαδικτύου, με τα πλήρη στοιχεία του.

3.      Προειδοποίηση σε περίπτωση εκτρόπων και στην περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων είτε εκκένωση του γηπέδου είτε οριστική διακοπή του αγώνα με επιβαρυντικό φύλλο αγώνα κατά της ομάδας οι οπαδοί της οποίας  δημιούργησαν τα έκτροπα.

4.      Αναδιάρθρωση της λειτουργίας συνδέσμων φιλάθλων με κεντρική εποπτεία από τις ομάδες, οι οποίες θα ευθύνονται και ποινικά για πρόκληση επεισοδίων από τους οπαδούς.

5.      Αποκλεισμός για την ομάδα από τυχόν έξοδο σε ευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις τη δεύτερη φορά πρόκλησης επεισοδίων σε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου. Αφαίρεση 3 βαθμών από το ήδη τρέχον πρωτάθλημα.

6.      Έλεγχος στις εισόδους των γηπέδων με μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, τύπου αεροδρομίου, για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων προς ρίψη.

7.      Στέρηση εισόδου σε οπαδούς και παράγοντες αν διαπράξουν ποινικό αδίκημα εντός γηπέδου και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Πλήρης απαγόρευση αν η ποινική πράξη επαναληφθεί. Η ποινή είναι στη διακριτική ευχέρεια του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει το εύρος της ποινής.

8.      Σε αθλητές που συμπλέκονται, άμεση αποβολή και τιμωρία τους με χρηματικό πρόστιμο και τιμωρία τους με τουλάχιστον 2 αγωνιστικές.

9.      Απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών με πρόβλεψη αλλαγής του μέτρου αν οι καταστάσεις το ευνοούν.

10.  Στο μάθημα της Γυμναστικής στα σχολεία, υποχρεωτική επιμόρφωση φίλαθλης συμπεριφοράς για τη δημιουργία ορθού χαρακτήρα των νέων ως προς την παρουσία τους σε αθλητικούς χώρους είτε με την ιδιότητα του αθλητή είτε του φίλαθλου.


Από το Γραφείο Τύπου.