Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκίνημα με ένταση & διακοπή στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής – Αποχώρησε η παράταξη Σγουρού καταγγέλοντας τη Δούρου

Ένταση κυριάρχησε στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Από τα όσα έλαβαν χώρα στο πρώτο συμβούλιο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, όπου είχε σκοπό την ανάδειξη προεδρείου και οικονομικής επιτροπής, συμπεραίνει κανείς ότι οι εντάσεις μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, ενδεχομένως θα γιγαντωθούν και θα αποτελέσουν «ρουτίνα» την επόμενη περίοδο.
Η παράταξη του επικεφαλής, πλέον, της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σγουρού αποχώρησε καταγγέλοντας την παράταξη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Και αυτό γιατί ενώ υπήρξε σύγκλιση ως προς το πρόσωπο που πρότεινε η «Δύναμη Ζωής» για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου, τον Θεόδωρο Σχινά, δεν υπήρξε συναίνεση ως προς το πρόσωπο που πρότεινε η πλευρά Σγουρού για τη θέση του αντιπροέδρου, για την οποία προτάθηκε ο Χάρης Δαμάσκος.
Η παράταξη Δούρου φέρεται να αρνηθηκε να στηρίξει την επιλογή αυτή. Ο Θεόδωρος Σχινάς εκλέχθηκε με 76 ψήφους, από τους συνολικά 101 συμβούλους. Αντιθέτως, ο Χάρης Δαμάσκος έλαβε μόνο 50 και δεν εκλέχθηκε αντιπρόεδρος. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου, πρέπει να προέρχονται από την αντιπολίτευση. Στη θέση του γενικού γραμματέα εκλέχθηκε η Φωτεινή Βρύνα, από την παράταξη του Γιώργου Κουμουτσάκου.
Η ένταση

Η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη αποχώρησε καταγγέλοντας τη πλειοψηφία ότι δεν στήριξε το πρόσωπο που πρότεινε η αντιπολίτευση. Η Ρένα Δούρου τοποθετήθηκε και είπε ότι δεν είναι υπέρ των συναινέσων. Μέλη της παράταξής της, υποστήριξαν ότι στήριξαν την υποψηφιότητα Δαμάσκου και κατηγόρησαν συμβούλους από «δεξιές» παρατάξεις ότι «άδειασαν» την πρόταση Σγουρού. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι τήρησε όσα είχαν συμφωνήσει οι παρατάξεις και στην κάλπη.
Εν τέλει, ο Χάρης Δαμάσκος εξελέγη αντιπρόεδρος. Κατέθεσε ένσταση η πλευρά Χαϊκάλη και καταμετρήθηκαν τέσσερα ψηφοδέλτια που είχαν αρχικά προσμετρηθεί ως άκυρα. Πολλοί σχολιάζουν ότι πολιτικά η Ρένα Δούρου «έκανε πίσω» επιτρέποντας τη δεύτερη καταμέτρηση. Απομένει να εκλεγούν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, κάτι το οποίο, τελικώς, θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι, καθώς μετά τα παρατράγουδα η συνεδρίαση διεκόπη.
Όλα αυτά, ενώ το κλίμα μεταξύ Σγουρού και Δούρου φαινόταν ότι τείνει προς βελτίωση, έπειτα από τις πρόσφατες ανταλλαγές επιστολών.
Δηλώσεις 
«Το ξεκίνημα της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι λυπηρό και αντιδημοκρατικό. Ο σεβασμός της πρότασης της μειοψηφίας και των δικαιωμάτων της, και η τυπική επικύρωση της πρότασης της από το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί στοιχείο σεβασμού της Δημοκρατικής Αρχής. Δεν ξέρω αν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο συμφωνεί με την πρακτική αυτή. Ας ελπίσουμε η συνέχεια να μην είναι χειρότερη» δήλωσε ο Γ. Σγουρός.
Πάντως, στην ανακοίνωση της Π. Αττικής δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός. Αναφέρεται μόνο τμήμα της εισήγησης της κ. Δούρου: «Τις εργασίες άνοιξε με σύντομη παρέμβασή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε αναφερόμενη στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Με τη συνεδρίαση αυτή ξεκινά μια νέα εποχή στην Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτή τη νέα εποχή, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο. Γιατί θα βρεθεί στο κέντρο της λήψης αποφάσεων που θα αλλάξουν τόσο την ίδια την εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας, όσο και τη σχέση της Περιφέρειας με τους πολίτες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει και μπορεί να γίνει ο κρίσιμος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με τους πολίτες και την κοινωνία. Ανοικτό εργαστήρι δημοκρατίας. Να αποτυπώνει τα προβλήματα και να κατευθύνει για τη λύση τους, στο πλευρό των πολιτών». Και καταλήγει με την εκλογή των τριών μελών του προεδρείου και τη διακοπή, χωρίς να αναφέρει το λόγο: «Η διαδικασία διεκόπη και η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκε για αύριο Δευτέρα, στις 15:00 στον ίδιο χώρο (Αμφιθέατρο Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικού Τομέα, Λ. Μεσογείων 156, Χολαργός).»

aftodioikisi.gr