Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μέρκελ, οι δημοσκοπήσεις και οι… αστικοί μύθοι

Angela-Merkel

Twitter@EmOikonomidis
Η σχέση των πολιτικών με τις δημοσκοπήσεις, συνθέτει έναν από τους ομορφότερους… αστικούς μύθους, με διαχρονική αντοχή, αξία και χρησιμότητα.
Ανάλογα με τις παραλλαγές της αφήγησης μάλιστα, προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τις πραγματικές διαστάσεις της προσωπικότητας ενός πολιτικού, και πόσο κοντά στο επίπεδο του ηγέτη βρίσκεται ο… ήρωας της μικρής ιστορίας μας.
Τελευταίο και εξαιρετικά ηχηρό παράδειγμα, το δημοσίευμα του “Spiegel” για την Άνγκελα Μέρκελ και τις αναρίθμητες δημοσκοπήσεις που παρήγγειλε από διαφορετικές εταιρείες τα τελευταία πέντε χρόνια, προκειμένου να διαγνώσει τις περιοδικές διαθέσεις της γερμανικής κοινωνίας, και στη συνέχεια να καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις.
Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Καγκελαρίας, δείχνει να δουλεύει σε εντυπωσιακούς ρυθμούς, ακόμη και σε εκλογική περίοδο, εξηγώντας εν πολλοίς γιατί η άλλοτε Ανατολικογερμανίδα, που γεννήθηκε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, είναι εκείνη που τα τελευταία χρόνια κάνει κουμάντο στην Ευρώπη της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.
Τι μας λέει λοιπόν η σχετική αφήγηση; Ότι η Μέρκελ είναι περίπου… αναποφάσιστη και διστακτική, και θέλει να διαβάζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, προτού καταλήξει σε κρίσιμες αποφάσεις. Ενίοτε μάλιστα, όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας, πήγε κόντρα στο ρεύμα, και επέλεξε να στηρίξει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ η πλειοψηφία της γερμανικής κοινωνίας επιθυμούσε να μας δει εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Στην αφήγηση υπάρχει φυσικά… δράκος. Που δεν είναι άλλος από την κοινή λογική. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει κι άλλες φορές στο παρελθόν κόντρα στη “γενική αίσθηση” που υπήρχε στη γερμανική κοινωνία. Δεν αποφάσισε ωστόσο ποτέ… κόντρα στους σχεδιασμούς του βαθέως γερμανικού κατεστημένου, τέκνο του οποίου άλλωστε είναι και η ίδια, αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν “εκτέλεσε” πολιτικά τόσο τον Χέλμουτ Κολ όσο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να ανέλθει στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.
Κατά τα λοιπά… έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.

ysterografa.gr