Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Θα σώσει ο... (άνθρωπος του) Στρος-Καν την ευρωζώνη;

Moscovici-blesse-par-DSK

Twitter@EmOikonomidis
Η ανάληψη των ηνίων του χαρτοφυλακίου της Οικονομίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Πιέρ Μοσκοβισί, αντιμετωπίζεται ήδη περίπου ως το… Ιερό Δισκοπότηρο των προσδοκιών για μια μεγάλη στροφή στην πολιτική της τυφλής και αδιέξοδης λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στο σύνολο της ευρωζώνης.
Ο Σοσιαλιστής πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι… αυτό ακριβώς. Γάλλος και Σοσιαλιστής. Δηλαδή, προέρχεται από μια χώρα του ταλαιπωρημένου ευρωπαϊκού Νότου, και από μια πολιτική οικογένεια που, στα χαρτιά τουλάχιστον, ενδιαφέρεται περισσότερο για έννοιες όπως η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τα περιθώρια αυτονομίας του Μοσκοβισί είναι εκ των πραγμάτων… συζητήσιμα, λόγω και της παρουσίας του θιασώτη της λιτότητας Κατάινεν σε ρόλο αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι μιλάμε για… λάθος Γάλλο, και… λάθος Σοσιαλιστή.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν ο “αντ’ αυτού” του Ντομινίκ Στρος-Καν, την περίοδο πριν έρθουν οι… χειροπέδες, τότε που ο DSK φάνταζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ίσως και για την ίδια την Προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012.
Στη συνέχεια… μετακόμισε στο στρατόπεδο του Φρανσουά Ολάντ, και επιβραβεύτηκε με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών μετά τη διπλή αναμέτρηση του 2012, υπό τον (φιλο-Γερμανό) Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ενώ βρέθηκε εκτός κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Μανουέλ Βαλς, όταν κρίθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ότι ήταν αναγκαία μια στροφή στην οικονομική πολιτική της Γαλλίας.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν διαθέτει την επιβλητική πολιτική “σκιά”, ούτε το αντίστοιχο ηγετικό αποτύπωμα για να σταθεί απέναντι στο Βερολίνο και τη Μέρκελ. Ίσως μονάχα ο… ίδιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν να μπορούσε να το κάνει.
Ή έστω η Γαλλίδα που βρίσκεται στα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και αποτελεί το αντίπαλο δέος της Καγκελαρίου σε αυτή την άτυπη μάχη χαρακωμάτων για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Μόνο που η Κριστίν Λαγκάρντ… μένει πολύ μακριά από τις Βρυξέλλες.

ysterografa.gr