Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΕΞ: Απογοητευτικές οι δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό!

ypeks

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, σχολίασε τις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της «παράνομης επίσκεψής του» στα κατεχόμενα της Κύπρου και έκανε λόγο για μία «απογοητευτική τοποθέτηση» από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα οι δηλώσεις Ερντογάν«επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».
«Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε ότι «κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «εφόσον επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

ysterografa.gr