Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Η Παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής συνοχής»



Εμφάνιση IMG_0216.jpg 
«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σταθερό σχέδιο, σταθερό πρόγραμμα. Δεν χρειάζονται συνεχόμενες μεγάλες αλλαγές, αντίθετα απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής περιόδου στα σχολεία του 3ου Δημοτικού, του 4ου Γυμνασίου, του Μουσικού Σχολείου και του 3ου Λυκείου της Σπάρτης, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 και τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι πρέπει να επενδύσει στο χώρο της εκπαίδευσης, τότε η ποιότητα της εκπαίδευσής μας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει ο τόπος μας σε αυτές τις δύσκολες περιόδους».


«Σήμερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών τόσο οι Δημοτικές Αρχές, όσο και οι Περιφερειακές Αρχές βρίσκουν τρόπους, ματώνοντας στην κυριολεξία οικονομικά, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συνέχισε αναφέροντας ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαιδευτική Διεύθυνση επενδύει στη Λακωνία πάνω από 17,5 εκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τις υποδομές», χαρακτηρίζοντας παράλληλα το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών στην Πελοπόννησο εξαιρετικά επιτυχημένο.
 Εμφάνιση IMG_0196.jpgΕμφάνιση IMG_0283.jpg
Αναφερόμενος στο ζήτημα της σχολικής μεταφοράς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα 20 χλμ δεν αποτελούν πλέον κριτήριο της σχολικής μεταφοράς και λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών των μουσικών σχολείων, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και σε συνεργασία με τους δημόσιους μεταφορείς, με αποτέλεσμα να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Τατούλης σε ότι αφορά τη συμπεριφορά μιας κοινωνικής ομάδας που κατά καιρούς έχει αναλάβει τη μεταφορά μαθητών, αναφερόμενος στα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών με ταξί στη Λακωνία δήλωσε «δεν αξίζει για τους ανθρώπους μας, για την πόλη μας, για την Περιφέρειά μας τέτοια μικρόψυχη συμπεριφορά. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει πάνω απ’ όλα θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχή μας και την καρδιά μας. Η κοινωνική μας αλληλεγγύη, η κοινωνική μας συνοχή δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο στόχαστρο οποιονδήποτε ιδιοτελών ζητημάτων. Τους καλώ άμεσα να ανταποκριθούν σε αυτό το χρέος που έχουν προς τα νέα παιδιά. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μην τύχουν της χαράς που τους δίνει η τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά, να μην είναι στα σχολεία τους και να χαίρονται μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Περιμένω μέχρι τη Δευτέρα να το έχουν λήξει οριστικά και αμετάκλητα».
 Εμφάνιση IMG_0265.jpg
Ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα πρόταξε την αξία της «συλλογικής συνείδησης που μπορεί να μας πάει μπροστά.  Με πίστη σε σημαντικές θεμελιώδεις αξίες της δικής μας πολιτιστικής παράδοσης μπορούμε να προχωρήσουμε, όχι γιατί ελπίζουμε σε κάποιους άλλους, αλλά γιατί στηριζόμαστε πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις».

«Εύχομαι στα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο, που είναι το καινούργιο σπίτι τους. Εύχομαι ιδιαίτερα και παρακαλώ τους γονείς να συνεχίσουν αυτό που παραδοσιακά κάνουν οι Ελληνικές οικογένειες, να είναι κοντά στα παιδιά τους, να είμαστε όλοι κοντά στα παιδιά» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, που δοκιμάζονται σε μια δύσκολη περίοδο, να ενστερνιστούν την αφοσίωση και την προσφορά, «γιατί οφείλουμε αυτή την προσφορά στη νέα γενιά, στα παιδιά μας, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, γιατί η κοινωνική μας συνοχή και η κοινωνική  μας αλληλεγγύη, πρέπει να αναδείξει περισσότερο από κάθε τι, την ανθρωπιά μας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απήυθυνε τέλος πρόταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείο να χρηματοδοτηθούν τα ειδικά σχολεία από τα Περιφερειακά προγράμματα των Περιφερειών και επανέφερε την πρόταση της περιοχής της Σπάρτης και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας, η οποία θα μπορούσε και αυτή να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
 Εμφάνιση IMG_0227.jpg
Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριαζής Αθανάσιος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Σκούρος, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πέτρο Μισθό και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος.