Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Κερδίζει έδαφος η πρότασή μας για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών»



Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για ασφαλιστικά θέματα. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέδειξε το θέμα της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών, καθώς και της μεταφοράς ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ. Σχετικά με τις παρεμβάσεις του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία, στα πλαίσια της ομιλίας μου στην Ολομέλεια, να αναφερθώ ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου σε δύο φλέγοντα θέματα που απασχολούν την ελληνική επαρχία. Το ένα αφορά στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών, και συγκεκριμένα τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία στο Υπουργείο Εργασίας και φαίνεται ότι η πρότασή μας κερδίζει έδαφος. Ήδη ο Υπουργός έχει διατυπώσει την πρόθεση να συμπεριλάβει την τροπολογία στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2014. Είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και καταδεικνύει ότι το Υπουργείο συμμερίζεται την άποψή μας ότι, έπειτα από σαράντα χρόνια δουλειάς στα χωράφια οι αγρότες μας δικαιωματικά πρέπει να κερδίζουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη.
Επιπλέον, φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να μην μεταφέρει τους εν ενεργεία επαγγελματίες των μικρών χωριών από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ. Όπως είπα στον Υπουργό, δεν είναι δυνατόν να υποχρεώσουμε τα καφενεία των χωριών, που έχουν δύο-τρία τραπέζια και αποτελούν ένα στοιχειώδη χώρο κοινωνικής συναναστροφής, ή κάποια μικρά μπακάλικα που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες του χωριού, να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.
Επειδή ωστόσο ακούγεται ότι το μέτρο της μεταφοράς πιθανόν να ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά επαγγελματίες, ζήτησα από τον Υπουργό να αναθεωρήσει. Η επαρχία χρειάζεται νέους ανθρώπους που θα συντηρήσουν τη οικονομική και κοινωνική ζωή στο χωριό. Δεν πρέπει να τους αποθαρρύνουμε, υποχρεώνοντάς τους να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές του ΟΑΕΕ για τζίρους των 10 ευρώ ή και 20 ευρώ την ημέρα, γιατί για τέτοια ποσά μιλάμε. Θα μπορούσαν να ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το Υπουργείο να καταργήσει τελείως αυτή την ευεργετική για την ελληνική επαρχία διάταξη.
Τέλος, κάλεσα τον Υπουργό να επιμείνει στο θέμα της ρύθμισης των ενεργών δανείων στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τρόικας, διότι όπως επεσήμανα, αφορά την επιβίωση σχεδόν εκατό χιλιάδων οικογενειών.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες περιέχει μία σειρά σημαντικών διατάξεων, οι οποίες βάζουν τέλος στην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, δημιουργώντας παράλληλα έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σήμερα, 4 στους 10 εργαζόμενους δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Αυτό μεταφράζεται σε βαρύ κοινωνικό κόστος, αλλά και απώλειες άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτό το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένη να επιτρέπει να εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, ούτε να ανέχεται την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. Η χώρα χρειάζεται περισσότερες τέτοιες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες τομές, που θα μεταφραστούν σε αποφυγή οριζόντιων μέτρων και σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.»