Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο Κουβέλης δεν παίρνει θέση για να μην τον πουν "ψώνιο"

kouvelis121
Απάντηση στους βουλευτές και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που του ζητούσαν να πάρει θέση σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.
“Δεν είναι θέση συντρόφισσες και σύντροφοι να βγαίνεις και να λες αποδέχομαι ή δεν αποδέχομαι, όταν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, διότι κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν ψώνιο”, δήλωσε στη δευτερολογία ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της παράταξης ο κ. Κουβέλης.
Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης άφησε και πάλι… ορθάνοιχτο το ζήτημα της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Δημοκρατίας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα κριθεί όταν έρθει ο κατάλληλος καιρός, ενώ ζήτησε να σταματήσει το μικροκομματικό παιχνίδι με τους θεσμούς.

«Πρώτον, κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό. Κανένα κομματικό μικροσυμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Η ελληνική Δημοκρατία είναι μία ώριμη δημοκρατία που έχει σταδιακά κατακτήσει με το χρόνο το επίπεδο. Δεύτερον, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα. Τρίτον, το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Για τα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ και την σύναψη συμμαχιών για να επικρατήσουν προοδευτικές επιλογές για την χώρα, ασκώντας κριτική τόσο στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβερνητική πρακτική.
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι αναγκαία συνθήκη για τον υπέρβαση της κρίσης με λύσεις όπως τα ευρωομόλογα, η αύξηση των πανευρωπαϊκών δημοσίων δαπανών, η λήψη μέτρων προσφοράς χρήματος, η μείωση της φορολογικής πίεσης προς τα νοικοκυριά χαμηλής και μεσαίας αγοραστικής δύναμης, αποτελούν αδήριτη ανάγκη.
«Βασικός στόχος και συνάμα διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης οφείλει να είναι η κατοχύρωση της αυτονομίας της ελληνικής πολιτικής και η μετεξέλιξη της επιτήρησης της τρόικα σε έλεγχο αποτελεσμάτων.
Στόχος για εμάς αυτής της αυτονομίας δεν είναι να λυθούν τα χέρια του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να ανοίξει τους κρουνούς των πελατειακών σχέσεων, των προσωποποιημένων και συλλογικών εκδουλεύσεων και της ικανοποίησης αιτημάτων διαφόρων ομάδων πίεσης και συμφερόντων. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα διαιώνιζε τον φαύλο κύκλο της κρίσης.
Όσο λάθος είναι ένα «success story» με 30% ανεργία, άλλο τόσο λάθος είναι μια δογματική καταστροφολογία, που υποτιμά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και κυριαρχείται από στερεότυπα του παρελθόντος. Οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται πρέπει να αντικατασταθούν από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακόψουν την καθοδική πορεία, θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης», είπε.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καταδίκασε τις ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις:
«Είναι ανησυχητικές ενδείξεις πως η κοινωνία συντηρητικοποιείται, πως ο μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει ευήκοα ώτα. Η παρατηρούμενη έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων δεν είναι άσχετη με την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος που αποτελεί εχθρό της ανοιχτής, ελεύθερης, ανεκτικής και φιλικής προς όλες και όλους κοινωνίας. Θα είμαστε σταθερά απέναντί τους… ».

υστερογραφα