Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Νίκος Νικολόπουλος "προετοιμάζουν τον θάνατο των περιφερειακών ΜΜΕ- Δελτίο τύπου και επιστολή προς MME Εμφάνιση _DSC4668-1.jpg

«Η νέα διπλή επιχείρηση της κυβέρνησης, από την μία να αφανίσει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης - ιδιαίτερα τον περιφερειακού Τύπο – και από την άλλη να ρίξει στον βόρβορο της αδιαφάνειας και του σκοταδιού τις δημόσιες προκηρύξεις και αναθέσεις, δεν πρέπει να περάσει» τονίζει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής και ανεξάρτητος Βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που μεταξύ άλλων, καταργούν ουσιαστικά τις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων του Δημοσίου από τις τοπικές εφημερίδες.
Ο κ. Νικολόπουλος δεν μετέχει στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές δράσεις των ημερών, που αφορούν το πολυνομοσχέδιο. Εντούτοις απέστειλε χθες επιστολή προς όλες τις Ενώσεις Τύπου και τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, καθώς επίσης και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομίας της Βουλής, στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία του με τις συγκεκριμένες διατάξεις και ζητάει την άμεση απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους με νέες, που θα καθιστούν υποχρεωτικές ΟΛΕΣ τις δημοσιεύσεις των προκηρύξεων στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και αυτές που σήμερα εξαιρούνται.

Προς τους Ιδιοκτήτες και τους συντάκτες

Επαρχιακού Τύπου


Αγαπητοί κύριοι,

Επειδή δεν μετέχω στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής και εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να μετέχω στην κοινοβουλευτική διαβούλευση που αφορά το τμήμα του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και ειδικότερα, την δημοσιότητα των συμβάσεων, προκηρύξεων και αναθέσεων από δημόσιους φορείς, επιτρέψτε μου παρακαλώ να σας γνωστοποιήσω τα εξής:

Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου με την επιτηδευμένα γενικόλογη και ασαφή διατύπωση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά μετατρέπει σε προαιρετική και κατά συνέπεια «εξαφανίζει» κάθε είδους δημοσίευση δημοσίου φορέα από τον περιφερειακό Τύπο.

Δεν υφίσταται κανενός είδους μνημονιακό απαιτούμενο γι’ αυτή την εξέλιξη, ενώ ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο απαιτούμενο, θα ήταν εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να υιοθετηθεί, δεδομένου πως όχι μόνο αφαιρεί πολύτιμους πόρους από τον περιφερειακό Τύπο - ο οποίος ήδη αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του αθηνοκεντρικού κράτους, με πολλαπλές και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων – αλλά και γιατί αντίκειται ευθέως στην προσπάθεια διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου χρήματος.

Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για την μετατροπή της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων του δημοσίου σε προαιρετική. Αντίθετα, είναι πολλά τα επιχειρήματα που υπάρχουν, ώστε το κράτος να επιβάλλει σε όλους τους δημόσιους φορείς του την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα των αναθέσεων, συμβάσεων και διαγωνισμών που προκηρύσσουν και οπωσδήποτε, την δημοσίευσή τους στον περιφερειακό Τύπο, ο οποίος λόγω της σχέσης που έχουν οι πολίτες της περιφέρειας με τις τοπικές εφημερίδες τους, αλλά και λόγω του ότι είναι οι μόνες που πληρούν συγκεκριμένες και μετρήσιμες προδιαγραφές (κυκλοφορία φύλλων, απασχόληση επαγγελματιών δημοσιογράφων, κλπ) μπορούν να διασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Ουδείς αρνείται την χρησιμότητα και την ωφέλεια του διαδικτύου στις μέρες μας, αλλά και ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως χρόνιος θεματοφύλακας της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι οι περιφερειακές εφημερίδες που μακριά από υπόγειες διεργασίες και συμφωνίες, επιβιώνουν μέχρι σήμερα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, χάρη στην δημοσιογραφική αρτιότητα και την ηθική τους καταξίωση στις τοπικές κοινωνίες.

Κατόπιν τούτου, παρακαλώ κύριοι να δεχτείτε την πλήρη υποστήριξή μου προς τις Ενώσεις Τύπου και τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων, που σύσσωμοι επιζητούν το δικαίωμα στην επιβίωση και την κατηγορηματική άρνησή μου προς τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και κατά την άποψή μου να αντικατασταθούν με σαφή υποχρέωση όλων των φορέων του δημόσιου να δημοσιοποιούν τις προκηρύξεις τους στον περιφερειακό Τύπο, ακόμα και εκείνες που σήμερα εξαιρούνται ή ακόμα και οργανισμών που σήμερα δεν δημοσιεύουν.

Εάν στόχος μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας, τότε όλοι οφείλουμε να ενισχύσουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Το χρωστάμε στην ελληνική περιφέρεια και στα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας που έχουν υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια, το χρωστάμε όμως και στην πολιτική μας εντιμότητα και τον όρκο μας για δημοκρατία και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ενημερώνω δε, ότι σχετική ερώτησή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα κατατεθεί άμεσα προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.


Αθήνα 31 Ιουλίου 2014
Με τιμή
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος