Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις η στάση Παπούλια;

kalpes-proores-ekloges

Ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε η “επιθετική” δήλωση του Κάρολου Παπούλια με αφορμή την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η “απάντηση” της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και η ηχηρή σημερινή τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας, διαμορφώνουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε πολιτικές εξελίξεις. Και μάλιστα ραγδαίες.
Η βιωσιμότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξαρτάται από την έκβαση της προσπάθειας να συγκροτηθεί “προεδρικό μπλοκ”, που θα επιτρέψει την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, και θα υπερβεί τον χρονικό ορίζοντα της Άνοιξης του 2015, ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις πιθανότητές της να φτάσει στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016.
Απ’ την άλλη, μια αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή μια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τη λήξη της θητείας του, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, ακυρώνοντας στην πράξη τους σχεδιασμούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.
Γι’ αυτό έχουν μεγάλη αξία οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια. Πολύ περισσότερο, τα σχέδιά του…

ysterografa.gr