Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου Πελάγους)

Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
Γράφει ο  Απόστολος Παπαφωτίου



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής επιτροπής του Δικτύου παρακτίων περιοχών Ευρώπης  (CPMR) που έγινε 26 – 27 Ιουνίου 2014 στη Βενετία.
Κύριο θέμα της επιτροπής ήταν ο Οδικός χάρτης για τις Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές στη Μεσόγειο.

Οι Μακροπεριφερεικές Στρατηγικές προέκυψαν από τη γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Πολιτική 2007 – 2013. Πρόκειται για ολοκληρωμένες Στρατηγικές που αποσκοπούν στο συντονισμό των διαφόρων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια λειτουργικά δεδομένη και γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή.
Η πρώτη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική αναπτύχθηκε για τη Βαλτική Θάλασσα το 2009 και η δεύτερη για την περιοχή του Δούναβη το 2011.
Εμφάνιση Φωτ.2.jpgΗ πιθανότητα ανάπτυξης μιας Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2011.
Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές της Βαλτικής Θάλασσας και του Δούναβη, το Δεκέμβριο του 2012 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια Μακροπεριφερειακή Στρατηγική για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πριν το τέλος του 2014, και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συμμετέχουσες χώρες προχωρούν στην εκπόνηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), η οποία ενσωματώνει και τη Θαλάσσια Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2012.

Η Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο καλύπτει οκτώ (8) χώρες:
§  Τέσσερα (4) κράτη της ΕΕ (Κροατία,Ελλάδα,Ιταλία,Σλοβενία) και
§  Τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία).
Η ολοκλήρωσή της Μακροπεριφέρειας γίνεται με την υπογραφή μέσα στο 2014 από την Ιταλική Προεδρεία και αμέσως μετά θα αρχίσει η εφαρμογή της.
Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι υποχρέωση αλλά επιλογή.
Τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στη Διαμεσογειακή επιτροπή ήταν:
Εμφάνιση Φωτ.4.jpg1.     Η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής – Ιονίου”. Επισημάνθηκε ότι τα Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-14 (ΣΕΣ) πρέπει να ενσωματώνουν δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικής.
2.     Παρουσίαση των Πολιτικών που ακολουθούν οι Ιταλικές Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία νέου τύπου επαγγελμάτων.
3.     Στην τρίτη ενότητα συζητήθηκαν οι παράγοντες που μπορούν να διασυνδέσουν τον πολιτισμό με το βιώσιμο τουρισμό, στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
4.     Έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων των νέων προγραμμάτων  MED-SPRING και SIT.
Εμφάνιση Φωτ.1.JPGΣτο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έγιναν διμερείς επαφές με όλες τις Περιφέρειες και ιδιαίτερα με τις Περιφέρειες της Τοσκάνης (Βόρεια Ιταλία) και Λανγκεντοκ-Πουσιγιόν (Νότια Γαλλία) για μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγή εμπειριών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και στην έντονη και δυναμική παρουσία που έχει στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχει ενεργά και με κύριο λόγο στις εξελίξεις που διεξάγονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών βασιζόμενη σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.
Έτσι, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραμένουμε πιστοί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και στο μέλλον, όπως αυτή των Άλπεων που ετοιμάζεται ή ακόμα και της μεγάλης Μακροπεριφέρειας ολόκληρης της Μεσογείου, που παραμένει στρατηγικός στόχος της Επιτροπής μας, για την ανάπτυξη και την ειρηνική συνεργασία στη Μεσόγειο. Είμαστε ανοιχτοί στην συνεργασία των Μακροπεριφερειών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές δράσεις εκεί που τα ζητήματα είναι κοινά και απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.