Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η Πελοπόννησος στην ψηφιακή εποχή


Στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης πέρασαν  περιοχές της Πελοποννήσου από σήμερα τα ξημερώματα.Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης όπως καθορίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Υπουργείο, η παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού, πραγματοποιήθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα.
Από σήμερα στο Δερβένι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου είναι εφικτή  η μετάδοση τοπικών καναλιών άλλων περιοχών, ενώ χρειάζεται νέος συντονισμός των καναλιών και για όσους έχουν ήδη αποκωδικοποιητή, όχι μόνο για την εύρεση των νέων καναλιών,  αλλά γιατί οι τηλεοπτικές συχνότητες συνολικά θα αλλάξουν σε τελικές. Ωστόσο στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης υπάρχουν και οικισμοί όπως τα Μεντουριάνικα , ο Πύργος , η Ζάχολη , το Άνω Πιτσά, το Σαραντάπηχο, η Καρυά , τα Λαγκαδαίικα κ.λ.π , που λόγω γαιομορφίας του εδάφους  δεν καλύπτονται ψηφιακά από τα δύο κέντρα εκπομπής σε Κατσικά (Ιτέα) και Καμάρι ( Ξυλόκαστρο) . .
Για την κάλυψη των ιδίως των οικισμών Μεντουριάνικα , Πύργος , Ζάχολη και Άνω Πιτσά, και προς εξυπηρέτηση  κατοίκων και παραθεριστών , ο Δήμος θα πρέπει να εγκαταστήση λινκ στην κεραία του Πυργιώτικου Αηλιά. Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και των γύρω περιοχών πλέον θα πρέπει να διαθέτουν τηλεόραση (με ενσωματωμένο δέκτη) ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T, MPEG-4 ή H.264, τους οποίους και να συντονίσουν στις νέες συχνότητες. Σε ορισμένες περιοχές με ενδεχόμενη κάλυψη πιθανόν να χρειαστεί η τοποθέτηση ενισχυτή σήματος).
Σε αυτό το πρώτο περιοχικό switch off  ενεργοποιήθηκαν συνολικά 19 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας καθώς και των νοτίων παραλιών της Στερεάς Ελλάδας και τμήματος της Ζακύνθου. Από τα 19 κέντρα εκπομπής, τρία (Αρόη, Ξυλόκαστρο και Πεταλίδι) είναι ήδη ενεργά και εκπέμπουν στις μεταβατικές συχνότητες. Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους
Τόσο οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας όσο και οι δημόσιοι εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα σε νέες συχνότητες. Επόμενο σημείο μετάβασης είναι τα κέντρα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, τα οποία είναι προγραμματισμένα για τις 11 Ιουλίου. Λόγω των αγώνων του Μουντιάλ αντεπεξέλθει αναμένεται η μεταφορά της ημερομηνίας για τις 18 Ιουλίου. Όλα αυτά τα κανάλια που έπαιζαν μέχρι τώρα σε μερικούς νομούς ή σε έναν νομό θα παίζουν σε όλη την περιφερειακή ζώνη 6, δηλαδή σε όλη την Πελοπόννησο ένθεν και ένθεν του Κορινθιακού, βόρεια μέχρι και το Λιδορίκι και το Μεσολόγγι, ανατολικά μέχρι τον Πόρο και μέρος της Αίγινας και της ανατολικής Αττικής, δυτικά μέχρι το Ληξούρι της Κεφαλονιάς και ολόκληρη τη Ζάκυνθο και νότια μέχρι τα Αντικύθηρα και περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Τα 18 αυτά κανάλια θα είναι χωρισμένα κατά αλφαβητική σειρά σε δυο εννιάδες , με αρκετά καλή ανάλυση τουλάχιστον ως προς την χωρητικότητα.
Για τον 1ο δίαυλο η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών είναι: Το Achaia με έδρα την Πάτρα, η Αρκαδική Τηλεόραση με έδρα την Τρίπολη, το AXION με έδρα την Κόρινθο, το Best με έδρα την Καλαμάτα, το DR με έδρα το Άργος, το ΕΛΛΑΔΑ με έδρα την Σπάρτη, το ΗΛΕΚΤΡΑ με έδρα την Κόρινθο το ΙΟΝΙΑ με έδρα τη Ζάκυνθο και το COSMOS TV με έδρα τον Πύργο.
Στο 2ο δίαυλο θα βλέπουν οι Πελοποννήσιοι το LEPANDO με έδρα την Ναύπακτο, το MAX με έδρα το Ναύπλιο ,το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ με έδρα την Καλαμάτα, το ΝΕΤ με έδρα την Καλαμάτα, την ΟΡΤ με έδρα τον Πύργο, το RTP με έδρα την Κόρινθο, το SUPER με έδρα την Κόρινθο, το SUPER B με έδρα την Πάτρα και το TOP με έδρα την Κόρινθο
Από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι τηλεθεατές θα πρέπει να συντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες στις παρακάτω συχνότητες ανάλογα με το κέντρο εκπομπής που καλύπτει τον τόπο κατοικίας τους ως εξής:
Πάτρα (Αρόη, Καλάβρυτα)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 25, 31, 35, 42
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 44, 53
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 24, 34

Κόρινθος (Ξυλόκαστρο, Κάτσικας, Οσιος Πατάπιος, Λιδορίκι)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 29, 41, 47, 48
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 51, 56
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 26, 43

Πύργος (Φραγκαπήδημα, Σμέρνα)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 30, 38, 47, 49
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 52, 56
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 26, 40

Τρίπολη (Δολιανά, Ασέα, Λεβίδι)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 23, 24, 42, 45
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 50, 60
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 21,28

Ναύπλιο (Δίδυμα, Ναύπλιο, Δαρδίτσα)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 35, 39, 53, 55
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 58, 59
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 33, 44

Καλαμάτα (Πεταλίδι, Αετός)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 31, 32, 43, 44
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 48, 51
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 29, 37

Σπάρτη (Ρειχέα, Αναβρυτή, Κύθηρα)
Ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας: 25, 27, 36, 40
Ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας: 52, 57
Δημόσια Τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ: 22,30

Επίσης, μπορείτε να μπείτε εδώ   και να πληκτρολογήσετε την περιοχή σας [δήμο ή οικισμό] για να δείτε από ποιο κέντρο εκπομπής λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα.