Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μίκα Ιατρίδη: «Λύσετε άμεσα το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Έχετε φέρει σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες».



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους οι επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και οι κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

Για το ίδιο θέμα, η βουλευτής Δωδεκανήσου είχε καταθέσει εγκαίρως αντίστοιχη ερώτηση τον Ιανουάριο του 2013 και είχε ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε σήμερα, μετά την αλλαγή των κριτηρίων από πληθυσμιακά σε εισοδηματικά, πολλοί επαγγελματίες έχουν κληθεί να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ. Η αλλαγή αυτή έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα, καθώς καλούνται να καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί ακρίτες επαγγελματίες που ζήτησαν να συνταξιοδοτηθούν, καλούνται από τον ΟΑΕΕ να καταβάλλουν ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στην απόγνωση οι επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και οι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να λυθεί το ζήτημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των επαγγελματιών της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  
                                          
Θέμα: «Επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για σύνταξη και βρίσκονται υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ποσά που υπερβαίνουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ».

Στις 31-1-2013 είχα καταθέσει ερώτηση για το γεγονός ότι ζητείται από τους επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών να ασφαλιστούν στο ΟΑΕΕ, αντί του ΟΓΑ, λόγω αλλαγής των κριτηρίων από πληθυσμιακά σε εισοδηματικά.

Προέκυψαν, με αυτόν τον τρόπο, περιπτώσεις στις οποίες καλούνταν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ να εγγραφούν στο ΟΑΕΕ και να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές, που ανέρχονταν ή και ξεπερνούσαν τα 20.000 ευρώ για την τελευταία πενταετία.

Περαιτέρω, σύμφωνα με καταγγελίες, επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, που είχαν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ και ζητούν να συνταξιοδοτηθούν, καλούνται να καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ ποσά σε εισφορές της τάξης των 50.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ (80/30-9-2010), σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.3846/2010, στην οποία αναφέρεται ότι οι επαγγελματίες που είχαν λάβει εξαιρέσεις, λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου, θα συνεχίσουν να εξαιρούνται.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο είχε απαντήσει στην πρώτη ερώτηση μου ότι μελετά τα προβλήματα που προκύπτουν στο ασφαλιστικό καθεστώς των επαγγελματικών της περιφέρειας. Επειδή είναι δεδομένο ότι οι επαγγελματίες της περιφέρειας και ειδικά των ακριτικών νησιών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών είναι ήδη σε απόγνωση, μια και αδυνατούν να καταβάλλουν τα υπέρογκα ποσά που τους ζητούνται. Επειδή, πολλοί από τους ακρίτες επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, ειδικά σε εποχές εξαιρετικά σκληρές. Επειδή, προφανώς τα προβλήματα είτε δεν μελετώνται από το Υπουργείο, ή το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να τα λύσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λυθεί το ζήτημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των επαγγελματιών της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη